Vi fortsätter satsa på damhockeyn

Publicerad:

Västerbottens-Kuriren publicerade i går en insändare som vi inte fick möjligheten att svara direkt på. Eftersom den innehöll en del felaktigheter vill vi så snabbt som möjligt svara, och ge en bredare bild av vår damverksamhet – direkt från de som jobbar med den.

Svar till signaturen Hockeymamma:

Tack för dina tankar och ditt starka engagemang, det är tack vare sådana som dig som Björklöven har möjligheten att bli bättre.

I Björklöven bedriver vi både dam- och herrverksamhet, vilket vi ­– tillsammans med IBK Dalen & Thorengruppen – är ensamma om i Umeå när det handlar om lagidrott på elitnivå. För oss är det centralt att verksamheten är öppen för alla, eftersom jämställdhet och mångfald inte bara är fina ord, utan en grundläggande inställning som berikar vår klubb.

Givetvis har vi saker att förbättra, men vår damverksamhet har utvecklats en hel del de senaste åren och från och med augusti 2020 har den satsningen blivit än tydligare. Detta med en betydligt större a-lagstrupp än förr, tydligare målsättningar och investeringar som gett representationslaget ett förbättrat slagläge.

Pandemin ledde till att seriespelet aldrig kom igång, men istället för att hänga läpp använde våra damledare pausen till att göra en grundlig behovsanalys med tillhörande åtgärdsplan, vilken presenterats för vår styrelse och ledning.

Därefter har budgeten utökats, materialdelen stärkts upp och utrustningar har kompletterats. Utifrån våra resurser kan vi naturligtvis inte göra allt på en gång, men vi vet vad som ska till för att verksamheten ska fortsätta utvecklas.

Så för att svara konkret på frågeställningarna:

Saknar Björklöven en plan för damhockey?

– Nej. Vi ska bedriva en kvalitativ verksamhet och arbeta för att öka intresset för damhockey. Hittills har vi bland annat stärkt resurserna på tränarsidan, successivt ökat budgeten för verksamheten, exponerat damhockeyn och damspelarna mer och inlett samarbete med damhockeygymnasiet för att attrahera fler damspelare. Vi ska fortsätta på den vägen.

Varför är det så olika förutsättningar när herrarna och damerna spelar i likvärdiga serier?

– Den största skillnaden är att Hockeyallsvenskan är en nationell serie där utövandet är klassat som ett yrke. Damettan Norra är en regional serie där laget i realiteten bara haft en eller två motståndare. Där har Björklöven varit en av de drivande föreningarna att jobba för en utveckling av seriesystemet, med ambitionen att höja statusen. Precis som för herrlaget drivs verksamheten framåt av intresset – både sportsligt och ekonomiskt. Många engagerar sig i kommentarer och tycker att ”man” ska göra något. Det bästa är att köpa biljett eller ett årskort och gå på matcherna. Då stöttar du laget, både på plats i arenan och ekonomiskt. Ökat publikintresse skapar också bättre förutsättningar för större partnerintäkter i framtiden.

Samarbetar Björklöven med andra damlag?

– Det finns ett samarbete mellan junior- och a-lagsverksamhet inom klubben, men samarbete med andra klubbar är en del som vi kan förbättra. Här vill vi dock vara tydliga med att Björklöven ska ha en egen växande damverksamhet.

Varför betalar damerna en avgift på flera tusen kronor?

– Damernas representationslag betalar ingen spelaravgift och damjuniorerna betalar spelaravgift precis som alla andra juniorlag i Björklöven. Under det inledande pandemiåret betalade alla i föreningen spelaravgifter.

Varför har inte damerna ett eget omklädningsrum i A3 Arena?

– Att killarna har ett eget omklädningsrum i de tidiga tonåren stämmer inte. På herrsidan är det A-lag, J20- och J18-lagen som har omklädningsrum. För oss som elitsatsande klubb är det viktigt att samtliga elitsatsande lag ska ha eget omklädningsrum. Under de senaste åren har vi därför fört en intensiv dialog med fastighetsägaren (kommunen) om att tillföra ett omklädningsrum till vårt damlag. Vi betalar marknadsmässig hyra för detta och är villiga att ta investeringen. Vi hoppas på positiv respons från fastighetsägaren och att vi kan komma i mål med frågan. När det gäller gym- och studierum och möjlighet att köpa mat på arenan är det ingen skillnad: damerna har samma tillgång till detta som alla andra.

Till sist. Vi är alltid öppna för en konstruktiv dialog och vi hoppas att du och din dotter stannar kvar hos oss. Du är varmt välkommen att höra av dig till oss för samtal om hur vi kan fortsätta utveckla damverksamheten och klubben i stort.

Anders Blomberg, vd, Björklöven

Joel Söderholm, sportchef, Björklöven dam

Ulf Johansson, huvudtränare, Björklöven dam

Mikael Kassman