Hemma
Väsby
VSB
Borta
Björklöven
IFB

Inför Väsby vs IF Björklöven

21 november 2020 20:33
Foto: Emil Särnehed / Frilansfotograferna
#VHKvsIFB

Efter den ljuvliga fredagskvällen i Karlskoga för Väsbys del väntar en ny tuff utmaning på söndag när IF Björklöven kommer på besök. Serietvåan ”Löven” som tillsammans med Timrå är seriens bästa lag kommer till Renew Arena med en övertidsseger borta mot Västervik i bagaget.


Det är inte så länge sedan vi sist möttes. Den 6 november närmare bestämt och det var en match där Väsby gjorde en bra insats mot Umeålaget och med mersmak hade 0-2 underläge inför den sista perioden. Men där i början av den gick det snabbt värre för Löven att dra ifrån efter tre snabba mål och som vanligt när man möter den absoluta toppen i Hockeyallsvenskan så gäller det att vara noggrann i allt. Gör man inte det så smäller det allt som oftast och så blev det även senast vi möttes.

Förhoppningsvis kan Väsby stå upp ännu bättre än då och ta med sig fredagskänslan även till söndagen. Jag har inför matchen tagit några ord med Gabriel Österberg som ju i fredags gjorde sitt första mål någonsin i Hockeyallsvenskan och vad han kände inför det och vad han tänker inför söndagens match låter så här.

Hej Gabriel! Vilken seger och vilken skalp. Äntligen får man väl säga eller vad är din kommentar efter trepoängaren i Karlskoga?

-Tjena Krister! Ja, verkligen! Det var riktigt sköna tre poäng som jag tycker vi har gjort oss förtjänta av efter senaste matcherna.

Och så fick du även bli målskytt när du styrde in skottet från Christoffer Gozzi. Hur skönt kändes inte det?

-Det var grymt skönt! Alltid kul att göra mål.

Vad säger du annars om matchen i Nobelhallen. Vad är det framförallt vi gör bra som vi kan ta med oss till matchen på söndag?

-Jag tycker vi är bra i både defensivzon och offensivzon. Vi är stabila bakåt och får ganska bra tryck i deras zon och skapar mycket lägen. Sen är vi noggranna i mittzonen stora delar av matchen.

Där väntar då suveräna Björklöven. Ett tungt och rejält lag utan egentligen svagheter på denna nivå. Hur ska vi kunna ta oss an dem anser?

-Det blir viktigt att vi är disciplinerade i allt vi gör över hela banan. Sen nypa dit pucken när vi får läge.

Vad känner du annars själv så här en dryg fjärdedel in i Hockeyallsvenskan. Hur känns klivet från Hockeyettan för din del?

-Det har känts bra tycker jag. Så klart är det en ny nivå men tycker att det har gått helt okej hittills.

Vad i ditt spel känner du att du framförallt fått utveckla denna säsong?

-Att man måste göra allting mycket snabbare och man har mindre tid på sig att göra något med pucken än vad det var förra säsongen.

Slutligen Gabriel, hur går det nu mot serietvåan Björklöven under söndagen och på vilket sätt kommer du att utmärka dig ute på isen?

-Det kommer bli en tuff och rolig match, men så länge vi gör det vi ska så har vi goda chanser till tre poäng. Jag ska spela mitt spel och kanske hänga dit en balja.

// # 17 – Gabriel Österberg

Björklöven kommer som sagt till Renew Arena med en god känsla efter deras längre uppehåll i seriespelet. De har en stark och homogen trupp där alla drar åt samma håll. Jag har inför matchen tagit kontakt med deras lagkapten Fredric Andersson för att försöka höra mig för vad hemligheten är bakom deras framgångar. Vad Fredric tänker om det samt hans tankar inför söndagens möte mot oss kan ni läsa här nedan.

Hej Fredric! Efter matchuppehåll på tolv dagar river ni till helgen igång med två matcher inom loppet av tre dagar och under den sista väntar Väsby Hockey igen på bortaisen. Hur taggade är ni inför uppgifterna?

-Känns ruggigt kul att lira match igen. Känns lite som en seriepremiär 😊. Hela gruppen känns sugna och taggade inför uppgiften.

Det var inte länge sedan vi senast möttes och då ni vann med 1-5 efter att ni dragit iväg med tre snabba mål i den sista perioden. Vad kommer du ihåg från vårt senaste möte?

-Förra matchen var vi förberedda på att det skulle gå undan med mycket skridskoåkning. Vilket det blev. Väsby körde som fan och vi matchade deras tempo. Sen lyckades vi, ju längre matchen led få lite bättre kontroll och lyckades vara effektiva.

Hur uppfattade ni i Björklöven då oss i Väsby och vad tror du väntar er på söndag?

-Lite som vi pratade om innan matchen. Att Väsby, speciellt på hemmaplan, kommer komma ut hårt. Att det skulle bli fysiskt och högt tempo.

Ni hade ju en fantastisk fjolårssäsong och årets verkar inte bli sämre, åtminstone om man ska bedöma utifrån era tretton hittills spelade matcher. Tycker du något skiljer sig åt mellan årets och fjolårets upplaga?

-Det som känns bäst med årets upplaga är vi känns ganska lika. Kanske ännu mer kvalitét på vissa spelare till och med. Men grundspelet och spelet med puck har vi försökt hålla i.

Du är lagkapten i Björklöven och är även en ledande spelare. På vilket sätt försöker du leda ditt lag?

-Försöker alltid att leda först och främst med mitt kroppsspråk, och vad man gör och inte vad man säger. Men sen såklart gör jag så gott jag kan genom att försöka få alla spelare att ha självförtroende och vara sig själva både på och utanför isen. Så jag försöker se alla och prata med alla såklart också.

Vad tycker du gör er i Björklöven så pass bra som ni är och vad tycker du utmärker just årets upplaga?

-Det som jag tycker gör oss bra är att vi vågar lira och alltid fokuserar på oss. Vi låter motståndaren anpassa sig till oss och inte tvärtom.

Slutligen Fredric, på vilket sätt kommer ni att försöka sätta tonen på matchen på söndag och på vilket sätt kommer man att märka dig ute på isen?

-Vi ska komma ut och åka mer skridskor än Väsby, jobba hårdare och vilja vinna mer än dem. Åtminstone försöka 😊. Det är mycket där man vinner matcher i den här ligan.

// # 13 Fredric Andersson – IF Björklöven