Kenttä: "Kunnat köra enligt den plan vi har"

1 juni 2020 11:00

Vi stämde av läget med Björklövens sportchef Per Kenttä


Hur är läget just nu?

-Läget är under kontroll och vi letar just nu två målvakter och två backar. Dessutom en assisterande tränare och en målvaktstränare. Det är så läget ser ut just nu.

Känner du av att spelarmarknaden påverkats av den pågående pandemin och i så fall hur? Lättare eller svårare att knyta till sig spelare?

-Ja, det är många toppspelare som kanske är lite för bra för Hockeyallsvenskan som sitter och väntar på kontrakt i Schweiz, Österrike eller Finland. I de länderna är det nästintill stängt och de vill ha information om när det öppnar och hur det ser ut när det öppnar. Då många spelare gå i ovisshet stannar marknaden upp litegrann.

Om vi ser på truppbygget så har du kommit en bra bit på väg även om du tidigare flaggat att du önskat att du kommit ännu längre. Utanför isen är det en andretränare och en målvaktstränare som saknas. Du har nämnt att det börjar närma sig kring en andretränare. Dina tankar där? Hur mycket inblandad är Hans Wallson i just den rekryteringen?

-Ja, vi har träffat några kandidater till jobbet som assisterande tränare. Vi är i en urvalsprocess och vi har kommit en bit på väg. Jag hoppas att vi har det klart inom en relativt snar framtid. Viktigast är att han passar ihop med Hans Wallson. De ska göra det här jobbet dag ut och dag in och självklart har Hans en stor del i den här processen.

Målvaktstränare? Vad är status där?

-Vi ser över våra alternativ och har ett par krokar ute just nu. Mer vill jag inte säga för tillfället.

Det har ju figurerat en del namn på målvakter i media som du mer eller mindre bekräftat har funnits i ditt huvud. Vi förstår att du måste jobba brett i dessa tider men känner du någon oro för att inte få in den ersättare till Joe Cannata som du söker?

-Vi letar efter en etablerad förstemålvakt som vi både hoppas och tror kan bära oss långt och vara tungan på vågen när det väl ska avgöras hockeymatcher. Det vill säga likt Joe Cannata var förra säsongen.

Hur tänker du kring backup till en tänkt förstemålvakt och finns det några spår där?

-Som backup bör det vara någon som accepterar att det finns en uttalad förstemålvakt. Samtidigt ska han se det som en utmaning att slå ut honom och få växa i en professionell miljö och se det som en rejäl chans och möjlighet. Vi vill inte ha någon som bara är nöjd att komma till Björklöven.

På backsidan ser det ju riktigt intressant ut med ett par platser kvar att fylla. Från förra årets trupp finns till exempel Alexander Deilert som inte har kontrakterats. Är han aktuell för spel i Björklöven nästa säsong?

-Prio ett för vår del är att behålla Alexander Deilert och jag tycker att vi kommer närmare varandra i samtalen. Jag är försiktigt positiv där och alla vet hur viktig Alexander var för oss förra säsongen. Det skulle vara en drömförstärkning om han väljer att stanna kvar. Vi letar också en till rightarback för att komplettera laget med i och med att Oliver Larsen försvann till Oskarshamn. Där har vi lite krokar ute också.

På forwardssidan finns det eventuellt plats för någon spelare in. Du har en del juniorer med som tränare med a-laget. Hur ser du på de öppna forwardsplatserna. Är det någon "etablerad" och en eller ett par juniorer som ska in eller går tankarna på annat sätt?

-Tanken är ett en eller flera juniorer kommer att gå på is med oss. I övrigt på forwardssidan sitter vi relativt nöjda och följer hur marknaden utvecklar sig.

Hur ser det ut med försäsongsträningen? Kan ni träna som ni tänkt eller har det krävts förändringar givet Corona?

-Det har fungerat ganska bra där vi tagit bort några pass med fysisk kontakt. I övrigt tycker jag att vi kunnat köra enligt den plan vi har och spelarnas fysiska förmåga förbättras dag för dag.

Du har nämnt att resultaten från testerna såg bra ut och att ni tagit ytterligare steg. Så klyschan som brukar användas i idrottssammanhang att "laget tränar bättre än någonsin och har bättre resultat än föregående år" stämmer på Björklöven också?

-Haha, ja klyschan stämmer faktiskt då vi kan se allas data från förra säsongen. Vi ser utvecklingen går framåt och det ska bli spännande att se hur de utvecklas resten av försäsongen där stora steg ska tas. Hittills är vi i alla fall väldigt nöjda.

Känner du någon oro för att försäsongsmatcher och seriestart kan vara i fara?

-Det finns såklart en oro men nu är fotbollen igång snart. Vi får vänta och se hur det går där men vi planerar för att gå på is den tredje augusti och starta serien den elfte september och då förhoppningsvis med publik.

Slutligen undrar vi bara om det finns något att tillägga kring den uppslutning från företag och fans som fullkomligt exploderat kring Björklöven? Insamlingar både från privatpersoner och företag slår rekord efter rekord. Vi får signaler om att säsongskortsförsäljningen går riktigt bra osv. Har du varit med om något liknande tidigare?

-Man är stolt att tillhöra Björklöven med den fantastiska inramningen runt klubben med alla fans och intressenter. De gör det så fantastiskt att jobba i den här klubben!