Inför matchen mot Västerås

12 december 2018 13:10

Ikväll väntar bortamatch mot ett formstarkt Västerås


Björklöven beger sig idag söderöver för en kort bortaturne som inleds med match mot serietrean Västerås ikväll. Lagen har mötts vid två tillfällen tidigare under säsongen och Björklöven har avgått med segern i båda matcherna. I det tidigare mötet i Västerås slutade matchen 2-0 efter mål av Fredric Andersson och Jacob Petersson. Oscar Masiello spikade igen i målet. I hemmamötet i slutet av november blev det målfest. Västerås hämtade upp underläge med både 3-0 och 4-1 och kvitterade med bara 3.30 kvar men Fredric Andersson avgjorde med sitt 5-4 3.07 före slutsignalen.

Björklöven kommer till kvällens match med en förlust mot Oskarshamn i bagaget. David Lindquist gjorde enda målet i förlusten med 3-1 i fredags. Björklöven ligger på den åttonde och sista playoffplatsen med tre poängs marginal ned till Södertälje och med tre respektive sex poäng upp till sjuan Leksand och sexan Karlskrona.

Västerås är HockeyAllsvenskans formstarkaste lag och man ligger med 52 poäng på en tredjeplats i tabellen. På hemmais har man endast en nollpoängare och den kom mot Björklöven tidigare i höstas. Totalt har det blivit 34 poäng på 14 hemmamatcher. Senast besegrade man Pantern med 4-1 hemma i ABB Arena och man har fem raka trepoängare inför kvällens match. Senaste förlusten kom mot Björklöven i Umeå i slutet av november.

I Björklöven håller fortsatt Jacob Andersson undan i den interna poängligetoppen. 18 poäng fördelade på sex mål och tolv assists räcker också till en förstaplats i backarnas poängliga i HockeyAllsvenskan. Jacob Peterson, som också är målbäst med nio fullträffar, följer på 16 poäng. Samma antal poäng har Anderssons backpartner Simon Åkerström. Med Jacob Stenqvists 14 poäng så har Björklöven tre backar topp-sju i backarnas poängliga i HockeyAllsvenskan.

I hemmalaget Västerås är det Kalle Östman som toppar poängligan med 26 poäng (6+20). Lukas Zetterberg har gjort flest mål med sina 14. Sex av dessa har kommit i powerplay. Jonas Liwing är med 17 poäng näst bästa back i HockeyAllsvenskan poängmässigt.

Västerås är seriens bästa lag i powerplay med 24 gjorda mål och en effektivitet på 30%. Björklöven noteras för beskedligare 16 mål och knappa 17 %. I boxplay är det också fördel Västerås med 13 insläppta (22 för Björklöven) och 83 % i uppklarade utvisningar (75 % för Björklöven).

Intervjuer inför matchen hittar ni som vanligt på Björklövens hemsida. Där kan ni bland annat höra Joakim Fagervall prata om hur han vill att laget försöker agera på bortaplan som man gör på hemmaplan. Du kan också höra ex-Västeråsaren Jonas Emmerdahls tankar inför matchen.

Ikväll gör 16-årige Filip Wiberg a-lagsdebut.

- En av många spännande framtidsspelare i Björklöven. Vi väljer att testa honom i a-lagsspel ikväll, säger Joakim Fagervall om Filip Wiberg.

Björklövens laguppställning:

31 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson)

4 Jonas Emmerdahl - 26 Jakob Stenqvist

37 Jacob Andersson - 28 Simon Åkerström

52 August Tornberg – 7 Alexander Hellström

5 Hardy Häman Aktell

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin

29 Alexander Wiklund – 22 Jacob Peterson – 11 William Eriksson

24 Filip Wiberg – 77 David Lindquist – 21 Erik Rainersson

20 Mattias Granlund – 19 Kristoffer Söder – 33 Marcus Jonsson

48 Filip Cruseman

Nedsläpp klockan 19.00 i Västerås. Kan du inte se matchen på plats kan du köpa och se den på Cmore. Köp matchen här så stödjer du Björklöven.