Hutchings: "Känns väldigt häftigt"
Publicerad: 2019-07-26
Alex Hutchings berättar om hur han ser på återkomsten till Björklöven

Alex Hutchings befinner sig för närvarande hemma i Burlington som ligger några mil utanför Toronto i Kanada. Torsdag nästa vecka kommer han och familjen att anlända i Umeå, nånting som han ser framemot.

-Jag är självklart glad över att komma tillbaka till Umeå och ser framemot en bra säsong med Björklöven. Jag gillar livstilen i Europa och med fru och barn är det skönt att det är så avslappnat utanför hockeyn. På isen är spelstilen annorlunda än i Nordamerika men annars skiljer det inte mycket. Familjen gillar att bo i Sverige så det ska bli en riktigt rolig säsong.

Då kommande säsong blir hans tredje i Björklöven är han självklart bekant med staden men han har hört att förändringar skett.

-Ja, staden verkar växa med fler restauranger och även andra saker att göra. Det kommer säkert att finnas saker som jag inte sett tidigare och det ska bli kul att utforska det när vi kommer till Umeå.

Från sina två tidigare säsonger tar han framförallt med sig atmosfären och fansen i A3 Arena.

-Det man minns mest är atmosfären i A3 Arena och fansen där. Fansen är bäst i ligan, det är jag helt säker på. Förhoppningsvis får vi en bra start och då blir det riktigt kul att spela i A3.

Med ett bekant ansikte på sportchefsposten i Björklöven så var valet av klubb inte svårt menar Hutchings.

-Det gör självklart mycket att Per Kenttä är sportchef i Björklöven nu. Jag hade honom som sportchef i Oskarshamn och vi hade ett riktigt bra lag där som gick hela vägen till SHL. Jag vet vad vilka krav han ställer som sportchef och han är väldigt tävlingsinriktad och har ett bra driv som ung sportchef. Jag vill också vinna och gå upp med Björklöven som är det stora målet. Med Per i Björklöven så var det ett väldigt enkelt val av lag.

Själva avancemanget till SHL med Oskarshamn missade dock Alex då han istället åkte hem till Kanada för att vara med sitt första barns födelse och det valet var inte svårt såklart.

-Nä, vi pratade faktiskt om det redan i augusti för vi visste ungefär vilket datum jag behövde åka hem och att det skulle bli innan de sista matcherna om vi skulle gå hela vägen. Det var ett enkelt val för mig att åka hem och det gick ju bra för laget ändå.

Kraven från sportchef Per Kenttä räknar han med kommer vara detsamma som förra säsongen.

-Per vet vad han ville få ut av mig förra året och han var nöjd med min insats. Han förväntar sig nog samma saker och en liknande roll i Björklöven. I Oskarshamn hade vi ett lite yngre lag där jag fick lite av en ledarroll. I Björklöven finns det fler rutinerade spelare men förhoppningsvis kan jag ta med mig vinnarkänslan från Oskarshamn och se till att vi får en bra start på säsongen. Vi var inte tippade speciellt högt upp i tabellen i Oskarshamn men att tro på sig själv som lag och hela tiden jobba med att utvecklas oavsett om det är träning eller match är något som jag tar med mig från förra säsongen.

Övriga ledarstaben innehåller även den ett par bekanta ansikten och han vet vad han kan förvänta sig från Joakim Fagervall.

-Ja, alla vet vad Jocke Fagervall kräver av sina spelare och jag är helt säker på att han från dag 1 kommer att berätta vad han förväntar sig från oss. Han vill vinna och han är en vinnare vilket är grymt bra. Robert Kimby är en yngre ledare och jag tror att det kommer att bli en bra mix med honom och Jocke. Målvaktstränaren Markus är otroligt målmedveten och jobbar stenhårt. Målvakterna är i mycket goda händer och han jobbar också hårt med att scouta motståndarnas målvakter. Som forward är det en stor fördel att känna till dem.

Förberedelserna inför säsongen har skett hemma i Burlington och han ändrade på försäsongsträningen inför förra säsongen vilket han tyckte gav bra effekt.

-Jag har ändrat på försäsongsträningen och det gjorde jag inför förra säsongen. Vi har ett väldigt bra träningsprogram på gymmet där jag håller till. Träningen är väldigt lik den som bedrivs i Björklöven förutom att vi varierar med isträning ibland. Det har varit en bra sommar träningsmässigt.

Förväntningar inför kommande säsong är höga och han tycker att svagheterna i fjolårets lag har täppts till.

-Jag tycker att vi har ett riktigt starkt lag. Nyförvärven som kommit in kommer nog hjälpa till med målskyttet som var ett problem för Björklöven förra säsongen. Björklöven var svårspelade men jag tror att alla kan hålla med om att de hade svårt med målskyttet. Sen är det viktigt med ett starkt försvar eftersom det i slutändan tar en långt. Första målet bör vara att ta oss till slutspelet och sen ta sig så långt man kan i slutspelet. För egen del hoppas jag bidra med energi och försöka producera framåt. Jag hoppas också kunna göra lite fler mål än de senaste säsongerna. Förra säsongen var jag nog mer en framspelare i framförallt powerplay. Det har jag självklart inga problem med och det funkade ju uppenbarligen väldigt bra i Oskarshamn. Vill tränarna ha mig i den rollen igen så ser jag inga som helst problem med det. Det spelar heller ingen roll om man gör massa mål eller massa assist utan det handlar om att vinna så många matcher som vi bara kan i slutändan.

Att vara Supporterspelare ser han enbart som positivt och han är imponerad av fansens hängivenhet och återkommer till atmosfären i A3 Arena.

-Det är känns väldigt häftigt och det visar hur passionerade Björklövens fans är. De vill vinna till varje pris och de hade en tuff säsong förra året. Att vara Supportspelare gör mig exalterad och jag ska göra mitt bästa för att leverera vad de förväntar sig från mig. Jag vill också tacka för det stöd vi haft under mina tidigare säsonger i Björklöven. Jag och laget ser framemot en bra säsong och att vi fortsatt kommer att ha den bästa atmosfären och de bästa fansen i serien.

Mikael Kassman