Cooper: "Handlar mycket om skridskoåkning"
Publicerad: 2019-04-30
Vi tog oss ett snack med Björklövens nyförvärv Brian Cooper

-Det känns jättespännande att komma till Björklöven. Jag gillade verkligen att spela i Hockeyallsvenskan förra säsongen. Jag vet att Björklöven är en klassisk klubb som vill vara ett topplag och vinna mycket matcher. Det passar mig såklart bra då jag också gillar att vinna hockeymatcher och vara en del av ett framgångsrikt lag. Förhoppningsvis kan jag bidra minst lika mycket som jag gjorde i AIK och jag hoppas att vi kan komma ännu längre med Björklöven.

Brian Coopers beskrivning av sig själv som hockeyspelare kan sammanfattas med ordet allsidig.

-Jag är en skridskostark back som kan fördela pucken och följa med i anfallen. Jag hoppas kunna stötta forwards så att de kan göra en del mål därframme. Självklart hoppas jag kunna göra lite mål själv också men framförallt vill jag få pucken att röra sig snabbt över isen och skapa chanser åt mina medspelare. Utöver det ska jag vara jobbig att möta i egen zon och vinna kampen om pucken.

När det kommer till förberedelserna inför den kommande säsongen i Umeå kommer en del av fokus att ligga på skridskoåkningen som han märkte att man hade stor nytta av i Hockeyallsvenskan.

-Jag kommer att förbereda mig på samma sätt som jag förberett mig de tre senaste åren då jag spelat hockey på heltid. Jag vilade ett par veckor efter säsongen för att samla mig mentalt och låta kroppen återhämta sig. Nu jobbar jag på i gymmet med en del styrketräning för att bli ännu starkare och jag kommer att gå på is om några veckor. Jag vill inte tappa känslan av att vara på is och behandla pucken. Av tiden i Hockeyallsvenskan förra säsongen lärde jag mig att mycket handlar om skridskoåkning och jag ska se till att min skridskoåkning är riktigt vass när vi går på is tillsammans i början av augusti.

När Cooper pratar om att spela på de större rinkarna som finns i Sverige så återkommer han till vikten av att ha en bra skridskoåkning.

-Det var en liten omställning med de större rinkarna men jag trivdes med det. Jag jobbade med att hitta rätt vinklar och hänga med i tempot men sedan tycker jag att det gick bra. Man får åka mycket skridskor och det tycker jag bara är bra för jag älskar den delen av ishockey. Det handlar mycket om att minimera tiden för motståndarlagets forwards att skapa något och det ska nog inte vara ett problem.

Med Björklöven förväntar han sig kunna slåss i toppen av serien.

-Jag kommer till Björklöven för att vara med i ett lag som kan vinna varje match. Motståndarna ska behöva vara riktigt bra för att ha en chans att slå oss. Jag har ingen annan målbild än att vara med och slåss om platserna till SHL som jag gjorde förra säsongen.

Förra säsongen spelade Brian Cooper med nummer 49 på tröjan men han vet inte om det blir det numret när han drar på sig den gröngula tröjan till hösten.

-Vi får se om jag byter eller inte. Jag har gärna ett tvåsiffrigt nummer men vi får se vad materialförvaltaren ordnar till oss nya killar utan nummer.

Mikael Kassman