Seger inför stor bortaklack
Publicerad: 2020-01-08
Björklöven besegrade AIK med 5-2 i kvällens bortamatch

Det var AIK som inledde kvällens match klart bäst och man skapade ett par lägen framför Joe Cannata redan de första minuterna. Björklöven fick inte fart på sitt spel och chanserna var få inledningsvis. AIK fick med sig matchens första powerplay halvvägs in i perioden då Zach Palmquist utvisades två minuter. AIK fick inte till sitt powerplayspel riktigt och istället var det Björklöven som kunde sticka upp i någon kontring.

Med fyra minuter kvar av perioden bröt Alexander Deilert in från högerkanten och vispade iväg ett backhandskott. Returen på skottet kunde Justin Crandall fånga upp och sätta pucken i nät. Björklöven bjöd på ett elegant uppspel kort efter ledningsmålet då kedjan med Hutchings, Crandall och Vesel kombinationsspelade sig fram till ett öppet läge för Vesel. Styrningen från Vesel klarades av August Hedlund i hemmamålet.

AIK fick avsluta med spel fem mot fyra och då kom AIKs kanske bästa läge i perioden. John Henrion åkte sig till ett friläge som storspelande Joe Cannata klarade. Skotten i första perioden 9-7.

Hemmalaget kunde rättvist kvittera två minuter in i den andra perioden då Oscar Milton avslutade ett två-mot-ett läge i mål. Björklöven fick med sig ett powerplay efter en puck out från John Henrion. Man kunde skapa ett par lägen mot Hedlund i hemmamålet men utan målmässig utdelning.

Hardy Häman-Aktell fick ett öppet skottläge mitt i slottet efter en spelvändning men August Hedlund med en bra räddning. AIK:s Robin Jacobsson prickade kort därefter stolpen bakom Joe Cannata. När Björklöven fick ett nytt powerplay bjöd Fredric Weigel Alexander Wiklund på två bra lägen men båda gångerna kunde August Hedlund stå i vägen. I slutet av perioden kunde Björklöven utnytta ett numerärt överläge då firma Vesel-Crandall-Hutchings samarbete resulterade i mål. Alex Hutchings sist på pucken. Skotten i perioden 5-15.

AIK fick inleda tredje perioden i powerplay men lyckades dra på sig en utvisning för sex utespelare på isen halvvägs in i det numerära överläget. Björklöven kunde utöka sin ledning till 1-3 efter dryga åtta minuter då Alexander Wiklund kunde göra sitt sjätte mål på de fyra senaste matcherna via en styrning på skott ifrån Oliver Larsen. Bara minuten senare kom också 1-4 när Fredric Weigel sköt från vänsterkanten efter ett slarvigt AIK-byte.

Med tio minuter kvar av tredje perioden drabbades Alexander Hellström av ett matchstraff efter en tackling som bedömdes som en huvudtackling. Björklöven lyckades kontrollera det efterföljande numerära underläget i fyra minuter men med knappa minuten kvar av boxplayspelet pricksköt Oscar Ahlström 2-4.

När Jacob Dahlström utvisades för hemmalaget med 3.26 kvar av tredje perioden kunde Björklöven utöka med ett nytt mål i powerplay. Fredric Andersson fick två chanser och till slut satt mål nummer 14 för kapten Andersson. Anderssons mål fastställde slutresultatet till 2-5. Skotten i tredje perioden 10-8, totalt 24-30.

Björklöven reser vidare på sin bortaturné för match mot Västervik på fredag. Glöm inte bort att köpa biljetter till nästa veckas hemmamatcher. På onsdag är det Södertälje och på fredag Timrå som väntar i A3 Arena. Biljetter hittar du som vanligt här.