Rahimi:”Jag längtar efter att bli en del av Björklöven igen”

16 maj 2020 13:00

Vi stämde av läget med Björklövens återvändare Daniel Rahimi


Det har gått drygt ett decennium sedan en storväxt 20-åring lämnade moderklubben och hemstaden för ett äventyr i hockeyvärlden. Nu sluts cirkeln när Daniel Rahimi och familjen styr flyttlasset hemåt igen.

-För mig känns det som en fantastisk utmaning och en stor ära att komma hem. Det är en stund som jag sett fram emot nästan sedan jag lämnade Björklöven. Jag har inte bott i Umeå på 13 år men vi har alltid pratat om Umeå som hemma. Det känns väldigt naturligt för mig och familjen att komma hem, barnen pratar om Umeå som hemma fastän de aldrig bott där. Det är speciellt som sagt att få spela på stället där allting började och man lärde sig grunderna. Att få springa på alla bekanta från förr kommer bli roligt men det är också ett stort ansvar för mig då man kommer att ha mycket att spela för varje kväll. Jag hoppas och tror att det kommer att synas ute på isen.

Det är inte helt överraskande minnen från en match mot Skellefteå som etsat sig fast i Daniels minne när han tänker tillbaka. Målet med hemkomsten är inget han hymlar med heller.

-Mitt kanske starkaste hockeyminne genom livet är en av kvalseriematcherna mot Skellefteå hemma säsongen 06/07. Det är ett minne som suttit kvar med den elektriska stämningen och atmosfären i hallen. Någonstans har den där speciella känslan alltid varit något jag velat uppleva det igen. Den målbilden har jag framför mig nu när jag flyttar hem; att få ta det här klivet upp som jag vet att staden och laget och alla runtomkring längtat och sett framemot.

Det har blivit totalt tretton säsonger för Daniel efter det att han lämnade Umeå och Björklöven 2007. Tio säsonger i SHL, två i AHL, en i NLA, en räcka landskamper och ett SM-guld senare är det en delvis annan Daniel Rahimi som vänder hem.

-Jag har växt otroligt mycket och förändrats sedan jag var i Björklöven senast. Då var jag en ung valp som precis skulle bli senior. Nu har jag samlat på mig erfarenhet från olika tuffa ligor och matcher och det har utvecklat mig konstant under hela min karriär. Det ser jag framemot att fortsätta göra i Björklöven. Jag tycker framförallt att mina ledaregenskaper och mitt spel med puck har blivit bättre genom åren. Jag har också lärt mig att axla rollen att ta ett stort ansvar i omklädningsrummet och det är någonting jag trivs med också.

Många ute i hockeyvärlden som kommer i kontakt med tidigare Björklövenspelare vittnar om att Björklöven alltid ligger varmt om hjärtat och berör. Det gäller också för Daniel som följt Björklöven på avstånd.

-Jag har egentligen aldrig varit speciellt sportintresserad och jag kan ärligt säga att jag aldrig sett en hel SHL-match. Däremot har jag sett ett stort antal matcher med Björklöven genom åren. Framförallt förra säsongen såg jag ett lag som hade ett konsekvent spelsystem där alla var villiga att göra allt för att vinna. Där någonstans måste vi ta vid och bygga vidare men samtidigt vara medvetna om att det är ett nytt lag och en ny säsong med nya utmaningar. Vi kommer att behöva hitta vår egen väg till framgång och det vill jag vara med och skapa med Björklöven. Jag tror inte på att sola sig i glansen av tidigare framgång utan det är nu och framåt som gäller. Björklöven tog väldigt stora kliv förra säsongen och jag hoppas att vi kan fortsätta göra det och bli ännu bättre.

Daniel återkommer ofta under intervjun till känslan av att få spela i Björklöven igen och att få göra det inför hemmapubliken igen kommer bli stort.

-Det kommer såklart att vara en rörande stund då man får göra det på nytt igen. Att få spela inför familj och vänner varje hemmamatch är någonting väldigt speciellt och att få representera den klubb som man har varmast om hjärtat. Det kommer att vara otroligt stort att komma hem och jag ser väldigt mycket fram emot den utmaning vi har framför oss som lag och förening. Vi ska växa och bli mogna för att ta klivet upp i SHL.

Att en viss Per Känttä har kommit in i Björklövens organisation har givetvis inte passerat obemärkt förbi.

-Jag har följt och sett vad han har gjort i Löven sen han kom in. Det känns som han finslipat och hittat områden där det kanske varit lite inkonsekvent och vänt det till något konsekvent. Jag har under en tid varit i kontakt med Per och han har en tydlig vision om vad han vill och jag tycker det stämmer väldigt väl in på mina tankar och idéer om hur man når ett lyckligt slut på en säsong.

Det kommer ju som bekant bli en meriterad tränare i båset kommande säsong också och Daniel har stött på Wallson i olika sammanhang tidigare.

-Jag har hört väldigt mycket gott om honom från de som haft honom tidigare. Jag har också stött på honom både i Sverige och Schweiz men känner honom inte personligen. Det ska bli kul att skapa en relation med honom och den övriga ledarstaben och jag tror absolut det är helt rätt man på den här positionen.

Med 14-15 år i seniorhockeyn på elitnivå har det blivit en och annan lagkamrat. Det finns en del bekanta ansikten för Daniel när han nu återvänder till Björklöven även om det gått 13 år sedan sist.

-Ja, det har förändrats oerhört mycket i Björklöven sedan senast men Acke Hellström är kvar och det känns väldigt roligt. Vi växte upp till stor del tillsammans och har spelat ihop under juniortiden. Det ska bli jättekul att spela med honom igen. Jag känner också nyförvärvet Kalle Johansson då vi spelade tillsammans i Växjö och jag har en jättebra bild av honom, både som människa och som hockeyspelare.

Lagkapten Fredric Andersson är en annan spelare som spelat tillsammans med Daniel tidigare och det är en spelare och person som Daniel inte har något emot att återuppta bekantskapen med.

  • Freddan är en person och hockeyspelare som jag alltid gillat väldigt mycket. Jag ser verkligen fram emot att träffa honom och att få kämpa tillsammans med honom på isen. Vi har haft lite kontakt under våren och det jag fått höra känns bara väldigt bra. Vi satt bredvid varandra i omklädningsrummet senast jag spelade med honom och man får höra mycket roligt. Han är en härlig kille som bjuder mycket på sig själv vilket också är viktigt i ett lag som ska kämpa ihop.

Vi har kunnat följa Daniels framfart i SHL och det är väl ingen hemlighet vilken spelartyp som värvats till Björklöven.

-Jag är fortfarande en defensiv back och jag kommer att vara det i Hockeyallsvenskan precis som jag varit i SHL. Jag vet att jag kan prestera på väldigt hög nivå där och jag vet att jag besitter väldigt mycket erfarenhet och lugn som jag hoppas kunna bidra med till gruppen. Jag har ledaregenskaper och kommer att axla ett stort ansvar både på och utanför isen. Det är något jag trivs med och sätter stolthet i att göra.

Den 33-årige store backen inser visserligen att hockeykarriären inte varar för evigt men han ser inte att han slutat utvecklas bara för att han passerat 30-strecket.

  • Jag har fått vara hyfsat skadefri under karriären vilket gör att kroppen fortsatt känns fräsch. Det gör att jag känner att jag verkligen kan göra skillnad, faktiskt fortsätta att utvecklas och därigenom bli en bättre hockeyspelare och en bättre lagkamrat. Jag tycker det känns rätt i tiden att flytta hem nu då jag fortfarande känner mig väldigt motiverad. Till alla fantastiska fans därute skulle jag bara vilja säga att jag verkligen ser framemot att återigen uppleva den fantastiska stämningen som alltid bjuds på i A3 Arena. Jag längtar efter att bli en del av Björklöven och hela lövenfamiljen igen!