Kimby: "Ärligt, rakt, tydligt"

22 juni 2019 07:00

Björklövens nye assisterande tränare Robert Kimby berättar om hur han ser på att komma till Björklöven


Den som först tog kontakt med Robert Kimby från Björklövens sida var hans tidigare tränare Joakim Fagervall.

  • För ungefär en månad sen hörde först Joakim Fagervall av sig. Jag känner honom lite sedan tidigare då jag haft honom som tränare under ett år i Västerås. Det var jättekul att Björklöven hörde av sig och det för min egen del känns det bra att få jobba med någon som jag delar samma tankar om ishockey med. I den här processen har inte varit någon fråga om jag vill det här utan det har varit en fråga om att få ihop alla bitar med familj och allt vad det innebär. När väl de bitarna föll på plats fanns det inget att fundera på för min del. Det ska bli kul och jag ser framemot att komma till Umeå och Björklöven. Jag tror att det kommer att bli en riktigt bra vinter.

Kimby gillar de höga krav som ställs i Björklöven.

  • För och främst är Björklöven i svensk hockey med allsvenska mått mätt en av de största föreningarna. Hockeymässigt gillar jag att man hela tiden jobbar för att vara bäst och jobbar med höga krav. Det ska bli väldigt kul att komma till Björklöven där det handlar om att göra resultat. Jag hade inte heller tagit det här jobbet om jag inte trott att jag skulle klara av det på ett riktigt bra sätt. Jag tror att vi kan få ihop det riktigt bra i Björklöven.

När han funderar på vad han kan bidra pratar om det hårda jobbet.

  • Jag har väldigt mycket energi och brinner för det här. Jag lägger ner mycket tid, både på mig själv och de runt om kring mig. Jag har hållt på med det här länge och jag tycker såklart att jag har något att bidra med både taktiskt och tekniskt. Det är en lång process och det är inte bara råmaterial som vinner matcher utan det gäller att jobba hårt som grupp och individ. Samma sak gäller oss ledare.

Att han tidigare spelat forward ser han som en fördel när han i vinter kommer att vara den som coachar forwards under matcherna.

  • Även om det är stor skillnad på att vara spelare och tränare är det där jag har erfarenhet som spelare. Jag tycker och tror att sätt att se på den rollen ska spela bra in. När det väl är matcher och coaching handlar det om att vinna hockeymatcher. Det är vi tillsammans som ska hitta ett sätt att vinna så där och då blir det väldigt resultatbaserat. Det känns bra att jobba närmre en del av spelarna och det krävs sin tid för att få en utveckling både som grupp och som individ. Det gäller att kunna lägga den tiden på spelarna.

Gällande ledarstaben och kommunikationen ser Robert den som rak, ärlig och tydlig.

  • Jocke känner jag som sagt sedan tidigare och jag gillar det ledarskapet han står för. Ärligt, rakt, tydligt och ställer höga krav på sig själv och sin omgivning. Per Kenttä har jag fått samma uppfattning om där det har varit en väldigt bra kommunikation. För min del tänker jag likadant, är det någon som vill säga något så tycker jag att man ska göra det. Sen ska man kunna utveckla sin åsikt och det är väl det viktigaste att konstant ta steg tillsammans framåt. Man behöver kunna ställa frågor till varandra och bara för att jag har en åsikt är det inte säkert att den är den bästa. Rent krasst för alla tycker jag att det är min uppgift att förklara varför det jag tror på är rätt och det är din uppgift att förklara varför det du tror på är rätt. Jag tycker att jag hade en bra dialog när jag jobbade med Jocke tidigare och jag både hoppas och tror att vi ska kunna bygga vidare på den.

Under sina sex år som tränare tycker Robert att han utvecklats mycket och ser framemot med tillförsikt att komma upp på en ännu högre nivå än ha jobbat på tidigare.

  • Jag har inte varit på den här nivån tidigare men jag har varit tränare i 6 år nu. Jag började nästan direkt som jag la av som spelare. Jag var under fyra år i Bålsta i division 2 där var heltidsanställd under tre av åren. Jag jobbade med allt från att vara a-lagstränare till att sälja sponsring, sitta i sportråd och ha hand om hockeygymnasiumet. Där jobbade jag med det mesta och jag skulle inte byta ut de åren för nånting för jag tycker att jag lärt mig oerhört mycket om sporten ishockey och hur den fungerar. Sen har jag varit huvudtränare i Enköping i division 1 i två år. Varenda gång man byter miljö utvecklas man och jag tycker att jag själv som ledare tagit stora steg under de här åren.

Robert hoppade av jobbet i Enköping i förtid men det beslutet var enkelt och inget som han ångrat.

  • Ibland fungerar det inte bra och det var ingen bra arbetssituation i Enköping. Jag kom fram till det beslutet som skulle vara bäst för mig. Det kändes såklart lite tråkigt att inte få vara med när det roliga skulle börja i Allettan men det var heller inget svårt beslut och det är inget jag ångrar nu i efterhand.

Om förväntningarna på kommande säsong återkommer han till att samarbete är viktigt.

  • Jag förväntar mig att vi ska vara en grupp med ledare, spelare och andra runt föreningen som ska jobba stenhårt för att det ska bli så bra som möjligt. Jag förväntar mig personligen att umgås med personer som ger mig något och där jag kan ge dem något. Resultatmässigt så anser jag att i Björklöven ska man vara för att vinna så många hockeymatcher som bara möjligt såklart. Jag förväntar mig också ett roligt år, hockey är ju kul! Sen är det saker som händer på vägen och man har massa utmaningar framför sig, där det gäller att lära sig av det.