Sportchefskoll med Fredrik Grönberg

30 maj 2018 15:30

Vi kollade läget med Björklövens sportchef Fredrik Grönberg


Hej Fredrik! Hur är läget i sommarsolen?

-Ja, det är verkligen ett fantastiskt väder. Vi genomförde en aktivitet i förra veckan där killarna spenderade mer än ett dygn i skogen med olika uppdrag att lösa och förutsättningar var utomordentliga. Blev en väldigt lyckad aktivitet.

Lagbygget inför säsongen 18/19 börjar att sätta sig och är sett till antalet spelare klar. Kan du säga något om det blir ytterligare tillskott till truppen innan killarna går på is i augusti?

-Just nu fokuserar vi på de spelare vi har och den träning som genomförs. Vi har flyttat fram gränserna ytterligare avseende omfattning och intensitet i träningen där vi med dubbla pass om dagen driver oss själva till framsteg. Vi kände att vi var ett av de bättre tränade lagen förra säsongen och ligger i jämförelse med samma tidpunkt förra året bättre till nu sett till våra testvärden. Flera spelare från förra säsongen har verkligen gått in och satt an tonen i det som nu sker där de nya spelarna på ett härligt sätt hakat på. Tycker även att våra juniorer som är med och tränar med laget gör det väldigt bra och visar på att de kommer från en bra verksamhet. Alla är verkligen på plats för att göra ett avtryck.

Hur fortgår rehabiliteringen för kapten Fredric Andersson? Ska man känna oro att han inte finns på is när pucken släpps i seriepremiären?

-Nej, som det ser ut nu går det i linje med den rehabiliteringsplan som ligger. Fredric gör ett stort och målinriktat arbete i att förbereda sig själv och söker hela tiden lösningar för att kunna närvara med gruppen och där driva i sin roll som lagkapten.

I nuläget är det en trupp nästan helt fri från transatlantiska inslag om man undantar Cody Murphy. Medvetet eller en slump?

-Har inte begränsat mig på något sätt utan hela tiden utgått ifrån behovet av egenskaper vi sökt hos spelaren och dennes förmåga att passa in i systemet utifrån vilket vi bygger vårt spel.

Finns det i bakhuvudet att komplettera truppen med något likt tidigare säsonger där det anslutit killar längs vägens gång eller är det bara aktuellt om det dyker upp skador?

-Du lämnar aldrig helt spelarmarknaden utan håller dig hela tiden uppdaterad kring hur spelare rör sig, hur de presterar, eventuellt nya spelare att bevaka osv. Det gör du dels för att kunna agera på kort sikt om så behövs och möjlighet finns men även som en förberedelse inför nästföljande säsong.

Ett omfattande och viktigt arbete för oss har varit att skapa och bygga upp en bredare plattform för spelarutbildning och rekrytering till vårt A-lag där vi tillsammans med samverkansföreningar kvalitetssäkrar ett flöde av spelare motsvarande den av oss satt kravprofil.

Ett stort fokus har legat på att bredda och förstärka ishockeyn i regionen genom att knyta an duktiga och talangfulla spelare hit. Det är också här vi kommer att finna den största rörelsen av spelare till oss under säsongen.

Finns det utrymme i befintlig budget att agera eller krävs det andra medel då?

-Vi har fått frågan från Viktor som haft hand om insamlingen kring supporterspelaren och svarat att vi självklart ställer oss positiva till det. Var den processen befinner sig idag vet jag dock inte men skall vi tillföra någon ytterligare spelare under säsong så är det under förutsättning att vi får in externa medel.

Du har tidigare nämnt att du vill ha en bredare leverans för att inte bli så sårbara och beroende av någon kedja eller spelare som levererar. Om vi utmanar dig lite där och vänder på det och säger att det ändå kan krävas lite killar som går i täten och är med och hugger på topp-tio i poängligan för att vara ett topplag, vad säger du då?

-För det första ser jag inget motsatsförhållande i att bredda produktionen sett över fler spelare och att ha spelare i topp av poängligan. För det andra finns det inget som säger att du når sportslig framgång som lag bara för att du har ett visst antal spelare i toppen av poängligan. Förra säsongen hade vi en spelare bland de 20 bästa, Timrå lika så, medan Troja/Ljungby hade fyra spelare bland de 12 främsta.

Vilka tre killar tror du kommer ligga i intern poängligetoppnär vi summerar HockeyAllsvenskan 18/19?

-Oj, någon gissning vill jag mig inte på men jag ser en tydlighet i hur ett flertal spelare förbereder sig själva för att ligga där. Skickade nyligen över ett paket med klubbor av olika varianter till Cody som aldrig slutar fila på detaljer i hur han skall utveckla sig själv som målskytt. Sett en annan spelare stå sent om kvällen här på Teg och skjuta på en tillfällig skottramp och vet att det är några som ”tjuvtränar” lite också utanför de ordinarie passen. Så någon gissning vill jag mig inte på men det skall bli mycket intressant att se vilka som kommer att ligga där för det är flera som har potential till det.

Med lagbygget mer eller mindre på plats, spelschemat spikat och en hel del annat under kontroll – vad blir din fokus innan det blir dags för lite semester?

-Vi har fortfarande ett antal saker kvar att sätta. Bland annat en stor del planering när det gäller resorna, såväl för försäsong som till seriespel. Det ligger en stor del ekonomi i den posten för oss som Norrlandsklubb så det är viktigt att vi hittar rätt där. Även ur ett prestationsperspektiv för att kunna finna optimala förutsättningar i ett annars tätt spelschema med långa resor.

Har du något budskap till supportrarna som längtar efter hockey och som hoppas på sköna stunder i A3 Arena i vinter?

-Har man hockeyabstinens redan nu så tycker jag att man skall vända blicken mot Stanley Cup-finalen. Det blir en underhållande matchserie där Vegas säkert kan fortsätta att överraska med hårt motstånd. När det gäller sköna stunder i A3 Arena så skapar vi dessa tillsammans och ju fler vi är desto större blir upplevelsen. Att skaffa ett säsongskort och bjuda med en familjemedlem, vän, eller arbetskollega och visa vilken upplevelse det kan vara är nog bland det vänligaste man kan göra för någon. Det finns helt enkelt inget bättre än att kliva ut i ett energifullt och högljutt A3 Arena.

Tack för att du tog dig tid Fredrik.

-Tack själv!