Sommarläsning: ”Jag längtar som tusan till att få spela i Winpos Arena”

12 maj 2023 13:00

Liam Dower Nilsson är Björklövens första nyförvärv inför säsongen 2023/2024, nu är han i Umeå för att ta nästa kliv i karriären.


Trots sin unga ålder har Liam redan hunnit få rutin och erfarenheter från seniorhockeyn, han debuterade i SHL som 17 åring i Frölunda och har producerat 6 poäng på 37 matcher. Under säsongen 2020/2021 tillhörde han Hanhals IF under en utlåning till hockeyettanklubben där han snittade en poäng per match. Under föregående säsong representerade han även Västerås IK genom en utlåning där han stod för 20 poäng på 39 matcher. Sommaren 2021 draftade NHL organisationen Detroit Red Wings honom som #134 i femte rundan.

Vad Björklövens publik kan förvänta sig av honom i vinter ger han bilden av en offensiv forward.

-Jag vill vara en tvåvägsforward men med offensiva spetskvalitéer, jag kommer för att bidra med mitt offensiva spel och spelet i anfallszon. Jag gillar att slå luriga passningar men även att hitta nätet, så jag skulle nog säga att jag är en rätt så offensiv spelare som vill vara över hela isen men har mina styrkor i offensiven.

Vid sidan om isen är det unge nyförvärvet en lättsam och positiv person.

-Jag är rätt så go och glad kille. Jag har lätt till skratt och är väl inte så rädd för att prata, men kanske inte är den som hörs mest. Men jag har lätt till skratt och bra att göra med tror jag.

Liam är första nyförvärvet inför kommande säsong. Han har fått ett gott intryck av Umeå som stad och har positiva bilder av föreningen.

-Jag vet ju om att det är ett lag som alltid satsar. Jag har varit i Winpos Arena och spelat och det är en magisk publik och en väldigt fin stad. Så jag tror att det är rätt plats för mig att utvecklas och ta nästa steg i min karriär, det här ska bli väldigt kul.

Nu tar han med flyttlasset drygt hundra mil från Göteborg som tidigare var hans hem. Om flytten norrut säger han.

-Ja det är rätt kallt haha, nej men jag har bara hört bra saker. Det är lite komiskt men alla som jag har snackat med om Umeå i form av vänner, släkt och bekanta har bara pratat gott om staden. Det är ju en studentstad som verkar vara väldigt fin både på vintern och sommaren, så jag har en väldigt bra känsla.

Ett nytt lag innebär nya bekantskaper när han blir en del av laget.

-Mustonen var en sväng i Frölunda men jag kan inte säga att vi känner varandra så där jättebra. Holmner Hägerstam som hade kontrakt under förra säsongen känner jag lite från landslaget men annars är det ingen jag känner så direkt, säger han.

Trots sin unga ålder är det en spelare med många meriter och erfarenheter från seniorhockey. Han har höga ambitioner och målsättningar med sin karriär.

-Mitt mål är absolut att komma över till Nordamerika för att spela NHL. Helst av allt vill jag ta en plats i Detroit Red Wings, men om det sker om två år eller om sex år får vi se. Det får ta den tid det tar. Nu vill jag ta kliv i rätt riktning så att jag är redo när det händer.

Föregående säsong spelade Liam 22 matcher i SHL för Frölunda. Under sin utlåning till Västerås IK hann Liam med 39 matcher i hockeyallsvenskan. Bland annat ställdes han mot sitt nya lag Björklöven i kvartsfinalserien.

-Om jag summerar min säsong så är jag inte nöjd. Jag gick in med förväntningar om en roll i Frölunda där jag får spela offensiva minuter. I serien blev det inte riktigt så. Det kändes bra på försäsongen men sedan lyckades jag inte spela min bästa hockey. Jag fick en annan roll än den jag behöver för att vara som bäst. När Västerås kom upp som ett alternativ så passade det mig hur bra som helst. Det tog en tid att anpassa sig men i slutet av säsongen kände jag att jag hittade rätt. Det känns som att jag tog kliv framåt så när jag summerar hela säsongen blir det godkänt.

Under kommande månader väntar en tuff försäsong för laget. Framförallt som ung spelare är sommarmånaderna av stor vikt för att förbereda kroppen och bygga upp sig inför säsongen.

-Mitt främsta fokus är att bli större, starkare och bygga på mig mer muskler. Även försöka bli snabbare med mer frekvens som sedan kan överföras till isen när jag spelar, säger han.

Om vi bortser från hockeyn, vad gör du helst en varm och solig sommardag?

-Då ligger jag väl på stranden och umgås med kompisar. Jag gillar att sola och bada. Vi är även ett kompisgäng som gillar att spela inlineshockey under sommaren. Jag har även provat på golf och padel de senaste åren, men det är inget som jag riktigt fastnat helt för. Jag kör det en del när jag känner för det, men det är roligare med inlines faktiskt.

Hur ser dina planer ut för sommaren?

-Jag ska över till Detroit i början av juli. De har ett development camp som jag ska vara med på. Utöver det har jag inte så mycket planerat.

Har du någon hälsning att skicka till dina nya fans?

-Jag önskar såklart att alla får en underbar sommar. Sedan längtar jag som tusan till att få spela inför alla i Winpos Arena till hösten. Det ska bli grymt kul.

Vilket tröjnummer kommer du att spela med i den gröngula tröjan?

-Jag kommer tillbaka till ett familjenummer. Nummer 19.

Liam Dower Nilsson

Ålder: 20

Längd: 183cm

Vikt: 78kg

Position: Forward/center

Vinkel: Vänster

Tröja: #19

Moderklubb: Borås HC

Kontrakt: Två år