Kenttä: "Givetvis är man stolt"

27 februari 2020 15:00

Björklövens sportchef Per Kenttä berättar om hur han ser på seriesegern och det som komma skall


I och med att Vita Hästen besegrade Modo igår blev Björklöven klara som seriesegrare i Hockeyallsvenskan 2019/20 med tre omgångar kvar att spela. Björklövens sportchef Per Kenttä är såklart nöjd med seriesegern.

-Det är alltid starkt och ett kvitto på att man gjort något bra när man vinner en serie. Nu kan vi börja förbereda oss på kval och veta att vi får den där viktiga hemmaplansfördelen i den hockeyallsvenska finalen. Givetvis är man stolt över att ha vunnit en serie men nu fokuserar vi på att göra så bra matcher som möjligt här i slutet och komma väl förberedda inför finalen.

Hemmaplansfördelen, vad betyder den?

-Vi vet att vi är bra hemma och brukar känna oss trygga här. På så vis känns det bra att vi fick hemmaplansfördelen men vad det ger i slutändan, det får vi se. Framförallt är det tryggt att slippa resa iväg den extra dagen om det skulle gå till fem matcher plus att man får starta hemma.

Hur länge sen är det som du var med i ett lag som vann en serie?

-Jag har inte varit med och vunnit någon serie på den här nivån. Jag har vunnit med Asplöven i division 1 däremot.

Vad kände du igår kväll när det blev klart med seriesegern?

-Det kändes som vanligt, vi har större uppdrag här längre fram.

Oavsett om det blir Timrå eller Modo som vi möter är det relativt korta resor. Hur ser du på det?

-Ja, det blir behagliga resor men det blir lika behagligt för motståndarlaget. På så sätt kommer det att vara två ganska utvilade lag som möter varandra. Bägge finallagen kommer ju ha rest sin beskärda del under seriens gång dessutom.

Vilka mål hade ni satt upp internt i laget innan säsongen?

-I laget har vi bara pratat om att vara ett av finallagen. Det satte vi upp som mål och jag tycker det är självklart att ha som mål att vinna hela serien när man summerar det. Som kvalsystemet är uppbyggt är det viktigt att ta sig till final och nu är vi där och har nått det första delmålet.

Vilka är det främsta faktorerna som gjort att det blivit serieseger enligt dig?

-Jag tycker att vi haft ett konsekvent grundspel att falla tillbaka på i hela serien, vilket har gjort att vi inte haft några större dippar. Därför har vi kunnat vinna matcher där vi inte varit på topp. Vi har också ett bra lag där vi har olika spelare som kunnat avgöra matcher och klivit fram när det väl behövts. Det är en jämn spelartrupp.

Du har ofta nämnt att du vill se laget utvecklas under hela säsongen. Tycker du att ni lyckats med det?

-Jag tycker att vi har tagit kliv hela tiden och förhoppningsvis kan vi ta det största klivet när det väl drar igång efter serien. Då måste allt upp ett snäpp och vi måste ha en växel till att lägga in om vi ska kunna hota om en SHL-plats.

Hur gör man för att vara i sin bästa form i slutdelen av säsongen?

-Träningsmässigt la vi upp en plan redan i maj som vi tror på och vi har inte behövt ändra den. Nu ska vi förbereda oss mentalt för det som komma skall och att hitta motivation blir det minsta problemet.Killarna har svarat bra på vår träning och Stefan Öhman ska ha en stor eloge där.

Tre matcher återstår av grundserien. Vad vill du se i de matcherna?

-Vi har två matcher kvar på hemmaplan i grundserien och jag hoppas att vi kan bjuda tillbaka till publiken som ställt upp för oss på ett otroligt sätt hela säsongen. Sen vill jag se att vi finslipar formen inför finalen.