Björklöven redovisar förlust
Publicerad: 2019-05-29
Björklöven redovisar en förlust för verksamhetsåret 2018/2019. I Björklöven AB uppgår den till -3,7 miljoner kronor och i IF Björklöven -333 000 kr. – Resultatet är sämre än vad våra prognoser visat och nu handlar det om att ställa om och återgå till en mer balanserad budget, säger vd Anders Blomberg.

Björklöven kommer från ett tufft år både sportsligt och ekonomiskt, vilket visar sig i bokslutet för både aktiebolaget och idrottsföreningen.

– Vi gick in i verksamhetsåret med högt satta mål och stora ambitioner såväl sportsligt som budgetmässigt. Vi hade kalkylerat med att gå långt i slutspelet, men missade – och därmed gick vi också miste om viktiga intäkter. När allt nu är summerat är det viktigt att vi anpassar vår verksamhet till att åter igen skapa lönsamhet för att bygga upp koncernens egna kapital, säger Anders Blomberg.

I och med årets resultat har koncernens egna kapital minskat till en nivå som just nu ligger under licenskravet (+2 miljoner kronor i eget kapital). Det gör att Björklöven med stor sannolikhet placeras i Licensnämndens kontrollår. Det innebär att nämnden i detalj följer Björklöven och Björklövens handlingsplan, för att säkerställa att kapitalet återställs under kommande säsong.

– Vi – styrelsen, vd och jag – arbetar nu med den handlingsplanen, samtidigt som vi fortsatt jobbar med att säkra vår budgetprocess och våra prognosverktyg för att också i framtiden se och kunna agera om vi får avvikelser. Även om det egna kapitalet i Björklöven AB uppgår till ca 3,5 mkr så behöver vi nu med större fokus rikta krafter för att också stärka det egna kapitalet i koncernmodern. Läget är allvarligt och vi behöver stärka vår kontroll ytterligare inför kommande säsong. Vi överraskas av hur koncernens egna kapital påverkas, vilket inte är ok – men vi är redan i full gång med åtgärder och jag är fortsatt trygg med vår ekonomi, kommenterar Mikael Salomonsson, styrelseordförande i Björklöven.