Grefve i Wall of fame

19 januari 2019 18:54

Inför matchen mot IK Oskarshamn hedrades Lennart Grefve på isen i samband med att han valdes in i Björklövens Wall of fame.


Vad är din bakgrund Lennart? - Jag är en vanlig bondpojk uppifrån Vebomark som började att plugga och hamnade i Umeå och så småningom på SJ:s resebyrå där jag jobbade i ganska många år. Sedan hade jag en polare som jobbade på försäkringsbolaget Thule och jag hamnade där 1964 och jobbade som säljare och blev sedan försäljningschef och regionschef och till slut marknadsområdeschef med ett område från Västerås till Kiruna. Det var försäkringsbranschen som jag sysslade mest och då hos Skandia som köpte upp Thule.

Hur började ditt engagemang i Björklöven?
- Jag var regionchef på Skandia och jag fixade ganska mycket sponsorpengar till Björklöven. De fick utnyttja mina kanaler till att ordna fram mera pengar, det var ganska krisartat under den perioden jag gick in i klubben. Det var konkurshot och jag har själv suttit på tingsrätten i två omgångar och räddat Björklöven från konkurs. Det var på det viset jag kom in i klubben.

När klev du in som ordförande i Björklöven?
- Det var 1996 och jag var kvar på posten i 5 år, jag var dessutom vice ordförande under två år.

Hur upplevde du tiden i Björklöven som ordförande?
- Det var en jobbig tid och det vi saknade på den tiden var en marknadssida. Under en period var det egentligen jag och Jens Öhmans fru som skötte föreningen med jakt på sponsorer och allt annat. Vi hade inga anställda och vi hade heller inte råd att anställa någon. Det gjorde att jag fick leta efter folk som kunde hjälpa oss ideellt istället. Det var också en rolig tid där jag fick utnyttja mina kontakter från försäkringsbranschen. Jag fick också uppskattning genom att bli vald till årets personlighet i hockeysverige av hockeyjournalisterna 2000.Jag har alltid varit duktig på att säga vad jag tycker så det var nog därför jag fick det priset.

– Idag är jag hedersordförande i Björklöven och går därmed in gratis på alla Björklövenmatcher livet ut. Jag följer alla hemmamatcher på plats fortfarande. Mitt intresse för Björklöven har inte försvunnit.

Vad är de allra starkaste minnena du tar med dig från åren som ordförande?
- Det var de gånger vi gick upp i Elitserien som den hette då. Två gånger blev det under min tid.När jag sedan kom med i styrelsen för Elitserien var det jag med min erfarenhet från Skandia som tog fram avtalen mellan spelare och förening. Det gjorde att man fick åka till New York några gånger och det var riktigt trevligt.

Vilka spelare minns du mest genom åren?
- Från första tiden då jag bara var på ishallen som åskådare var det Kjell "Garrincha" Sundström, han som klättrade på sargen, som man kom ihåg mest. Sen har vi haft stjärnor i laget som Lasse Karlsson och Hasse Edlund. Hasse anställde jag till och med i Skandia. Sen är det klart att man minns backar som Rolf Berglund och Erik Andersson som var riktigt bra.

Hur ser du på att hamna på Wall of Fame? - Det känns väldigt trevligt, nu kommer man att sitta däruppe på väggen med alla de där gamla stutarna som man känt i alla tider.