Linnéa har siktet inställt på Damkronorna

24 februari 2017 10:30

Linnéa Sjölund har spelat Stålbucklan två gånger och även representerat Sverige, i Youth Olympic Games, i Lillehammer. Hon blev nyligen nominerad till årets ”Rookie” på Umeå Idrottsgala, och i höst fortsätter hockeyäventyret då hon kommer att flytta till Leksand för att gå hockeygymnasium.


Hon är yngst i en syskonskara på tre. Hennes storasyster spelade hockey fram till gymnasiet och hennes storebror spelar hockey i Arkansas, USA. Det var därför ett ganska självklart val för Linnéa att börja med hockeyn.

– Det började med friåkningar, sedan blev det björnligan och sen rullade det bara på. Jag började åka skridskor vid fyra/fem års ålder, men det blev inte grupp förrän jag var sex år gammal, berättar Linnéa.

Hon började spela tillsammans med killarna, hemma i modersklubben Modo. Där spelade hon fram till år 2012, då hennes familj flyttade till Umeå. Säsongen 2013/2014 började hon spela med Björklövens damlag. Säsongen efter deltog hon i U15 Sweden Select.

OS i Lillehammer
Förra året blev hon uttagen till svenska U16 landslaget och fick åka till Lillehammer i Norge för att företräda Sverige i Youth Olympic Games.

– Det var ganska konstigt. Man hade innan en bild på hur det skulle vara att vara där. Men när man kom dit, var det helt annorlunda. Det var mycket säkerhet, med säkerhetskontroller som på flygplatser och alla var ju klädda likadant beroende på vilket land man kom ifrån, säger Linnéa.

Att spela i Youth Olympic Games, tycker hon var nervöst, samtidigt som det var kul att få representera Sverige.

– Det var kul att få möta lag från andra länder, det är ju motstånd som man inte möter så ofta till vardags, påpekar Linnéa.

Tredje kvalåret
Hon har spelat kval två år tidigare tillsammans med Löven och hon tycker att förberedelserna inför det här kvalet har varit bättre än tidigare. Bland annat nämner hon att det har varit bra variation på träningarna med tydliga teman, samt ett bättre fokus vid matcherna, och fokus på rätt saker.

– Det kommer nog inte att bli någon större skillnad att spela kval, sett hur spelet har varit under säsongen. Utan vi ska spela ett enkelt spel i vår egna zon, och skapa många målchanser, då kommer det gå vägen, säger Linnéa.

Hon beskriver sig som spelskicklig, med ett bra passningsspel och i höst kommer hon lämna Umeå för att fortsätta utvecklas inom hockeyn.

– Jag kommer flytta till Leksand och gå hockeygym där. Min dröm är att få spela med Damkronorna, men på vägen dit finns det många mål att uppfylla.