Gröngul kompis nominerat till European Excellence Awards
Publicerad: 2019-10-29
Björklövens satsning på en välkomnande kultur – manifesterat genom projektet Gröngul kompis – fortsätter att lovordas.

I dag blev det klart att Björklöven och samarbetspartnern Punkt PR nominerats till den prestigefyllda kommunikationstävlingen European Excellence Awards för sitt arbete med projektet.

– Vi känner starkt för Gröngul kompis och att då få en uppmuntran som denna sporrar oss att fortsätta arbeta hårt och målmedvetet med projektet, säger Anders Blomberg, vd på Björklöven.

Galan hålls i Lissabon, Portugal, den 29 november och konkurrensen i Björklövens och Punkt PR:s kategori (Sports & Lifestyle) är hård. Bland de nominerade återfinns varumärken och företag som Adidas, Vodafone, Gazprom, Proctor&Gamble och EnergieDirect.

– Från egen erfarenhet av att ha suttit med i en internationell tävlingsjury vet jag hur svårt det är att bli nominerad. Det handlar om att ta sig igenom ett nålsöga och att kunna presentera ett case som är starkare än hundratals andra, säger Olov Hjärtström Baudin, vd på Punkt PR.

Björklöven och Punkt PR initierade projektet för över tre år sedan, som en fortsättning på värdegrundskampanjen De rätta färgerna. Syftet var då att förändra kulturen i Björklöven och att få fler att känna sig välkomna i och kring föreningen, men också att bidra till ett mer inkluderande samhälle. Under projektets utveckling har även idrottspsykologen John Jansson från On the Mind medverkat.

Under utbildningsstunden som Gröngul kompis kretsar kring får deltagarna – alla verksamma i Björklöven samt skolelever runt om i Umeåregionen – lära sig om hur allt i från kroppsspråk till uppförande och ordval spelar roll, och att vi borde uppskatta olikheter istället för att slå ner på dem. Utbildningsledare är förebilderna från Björklövens representationslag på dam- och herrsidan, däribland lagkaptenerna Lina Hedlund och Fredric Andersson.

– Björklövens vision är att bli Sveriges mest älskade hockeyförening och genom insatser som denna rör vi oss åt rätt håll. Det här sätter också krav på oss i organisationen, får oss att tänka till och bli mer samstämmiga. Vad är okej och inte? Hur beter vi oss i Björklöven? Hur kan vi hjälpas åt i samhället, i Umeå? Satsningen ska hjälpa oss att hålla en gröngul linje framåt och bidra till ett samhällsklimat där olikheter ses som en tillgång, berättar Anders Blomberg.

Responsen har varit god. Till exempel skulle 71 procent av de pedagoger och ledare som hittills tagit del av utbildningen rekommendera den till andra. En tredjedel uppger också att utbildningen tydligt förbättrat kompisskapet i gruppen.

Björklöven och Punkt PR har varit nominerade till European Excellence Awards tidigare. Även då, 2016, var det i kategorin Sports & Lifestyle. Den nomineringen resulterade dessutom i en seger.

Se filmen som sammanfattar projektet: https://vimeo.com/362224046

**Läs mer om projektet: ** www.grongulkompis.se

Läs mer om European Excellence Awards: https://eu-pr.excellence-awards.com

Huvudpartners
Officiell materialleverantör