Sommarläsning: ”Chansen att vinna något lockar”
Publicerad: 2023-05-19
Nummer 22 kommer att bära den gröngula tröjan även nästa säsong. Fredric Weigel stannar i Björklöven för att vinna.

Kontraktet är påskrivet och Fredric Weigel stannar i Björklöven över säsongen 2023/2024. Han trivs med hockeyn och livet runtomkring i Umeå.

-Jag trivdes bra förra året. Jag tycker att vi hade ett bra lag men lyckades inte gå hela vägen. Nu tror jag att vi får ett minst lika bra lag nästa säsong, så chansen att vinna lockar. Sen trivs jag väldigt bra med allt runtomkring i föreningen och staden, säger han.

I grundserien stod han för 6 mål och 20 assistpoäng, en total på 26 poäng. Detta trots skadan som endast tillät honom att spela 31 matcher i grundserien. I slutspelet stod han för 10 poäng på 10 matcher (2 mål och 8 assist).

-Jag tycker att jag blev bättre efter skadan än vad jag var innan. Skadan gjorde mig kanske bättre förra säsongen även om man aldrig vill vara skadad. Men jag tycker att det kändes bra där jag fick ett stort förtroende i offensiva situationer. Vi hittade också en bra kemi i kedjan med Pooley och Schilkey.

Hur var det att spela ihop med dom två?

-Det var jättekul. Båda är riktigt bra spelare som är bra i vårt spel. Duktiga på att göra mål och framförallt hittade vi en kemi som gjorde det ännu bättre.

I början av säsongen hade Weigel problem med målskyttet och gick mållös många matcher med endast assistpoäng. På frågan om vad som fick målskyttet att lossna, säger han.

-Man måste ta sig till dom ytorna där målen görs, och det är oftast framför mål. Det var väl i stort sett därifrån jag gjorde alla mina mål. Så jag tog mig nog lite mer till de ytorna än vad jag gjorde i början av säsongen.

I en bortamatch mot Västerås innan jul ådrog han sig en skada. Han fick en skärskada i foten vilket krävde en operation och prognosen löd åtta till tolv veckor innan han skulle vara redo för spel igen. I slutet av februari gjorde han comeback på isen.

-Det är aldrig kul att vara skadad men jag fick köra bra rehab hemma i Stockholm. Där fick jag bra hjälp från min fystränare Andreas Simensen som hjälpte mig under hela skadeperioden. Jag jobbar fortfarande lite med att stabilisera upp foten så det blir mitt fokus under sommaren. Samt att försöka komma i så bra form som möjligt.

Under slutspelet både mot Västerås men framförallt mot Djurgården var han ett hett ämne både på isen, men även bland media och supportrar. Han är en spelare med mycket energi och känslor.

-Det är alltid lite roligare när det händer lite saker där ute och det hettar till som i slutspelet. Är man så gammal som jag är, så taggar man till lite mer i slutspelet.

Efter att ha hunnit smälta säsongen beskriver han lagets insats under slutspelet så här.

-Helt okej tycker jag. Vi var bra mot Västerås samt att vi var bra till och från mot Djurgården. Det kändes som att vi inte satte våra lägen som vi gjorde tidigare under säsongen, och under kvartsfinalserien mot Västerås. Det kändes som att vi släppte till mål när vi hade pressen. Det är lite otur och vi är lite för oskarpa i målskyttet och kanske släppte till lite för många klara lägen. Det är väl så jag har summerat det. Självklart tråkigt men vi ska ta revansch nästa år.

Nu väntar försäsongsträning kommande månader, vad tycker du om den?

-När man var yngre var väl det mer ångestfyllt. Nu vet vad man ska göra och fokusera på. Jag kommer inte lyfta 30 kg mer än vad jag gör nu, så det gäller att försöka hålla igång kroppen så bra som möjligt till augusti, när vi drar igång på isen igen. Sen så behöver man lite tid på sig att träna upp sig på skridskor. Det är annat att vara på isen än att köra fys.

Om vi bortser från hockeyn, vad gör Fredric Weigel helst en varm och skön sommardag?

-På morgonen brukar jag träna så man har mer tid av dagarna till att hitta på saker. Jag gillar att umgås med kompisar och försöka hitta på saker, och umgås med min flickvän. Det är trevligt att ta någon bira ibland och ha någon grillkväll. Man gör lite som de flesta andra, känns det som. Skönt att kunna koppla av mer någon månad.

Har du några hobbys du ägnar dig åt under somrarna?

-Jag spelade lite golf förra året. Så vi får se hur mycket det hinner bli i år. Jag är så jävla dålig på det, haha! Det finns annat roligt att göra, som att njuta av solen.

Fredric Weigel

Ålder: 31

Längd: 179cm

Vikt: 73kg

Position: Center

Vinkel: Vänster

Tröja: #22

Moderklubb: Haninge HF

Kontrakt: Ett år

Arvid Brännmark