Sommarläsning: ”Vill göra min bästa säsong hittills”
Publicerad: 2023-05-14
Jacob Olofsson är klar för sin tredje säsong i Björklöven, efter en skadedrabbad säsong är han laddad på nästa.

Under grundserien spelade Jacob endast 20 matcher till följd av den hjärnskakning han drabbades av i början av seriespelet. Skadan höll honom borta från spel under en längre period och han fick följa laget från läktarplats.

-Vi hade några förluster och spelet satt inte riktigt från start. Det krävdes några matcher i början för att komma in i spelsystemet. När det väl satt så tycker jag att det inte var några andra lag som hade en chans mot oss. Det visade vi i slutskedet av grundserien med många matcher i rad med poäng bortsett från två matcher på en dålig roadtrip med slarvigt spel. På det stora hela så var det bra och vi var bara ett fåtal poäng ifrån förstaplats.

Det har gått en tid sedan uttåget i slutspelet och han har haft lite tid att reflektera sedan besvikelsen börjat lägga sig.

-Vi började väldigt bra i den första matchen mot Västerås. Den andra var lite konstig där vi äger stora delar men dom får momentum och lyckas sno till sig den matchen. När vi sedan kommer vi ner till Västerås och gör två väldigt stabila matcher känns vi starka och kan åka hem och städar av den sista matchen.

-Djurgården hann jag bara möta en gång under serien. Det kändes direkt att det var ett helt annat lag i slutspelet. Dom hade fått ihop det bra samtidigt som vi kanske tappade en del fokus och la energi på domarna och annat vid sidan av. Samtidigt var det svårt att komma ifrån när det blev så väldigt många speciella domslut.

Totalt blev det tolv poäng i grundserien och sju poäng i slutspelet. Han summerar sig egen presatation så här.

-Det var en knackig start i grundserien och sedan kom ju skadan i ett av de första bytena mot Tingsryd. Det var en väldigt lång period utan träning. När du får hjärnskakning måste du vila och det gjorde att jag tappade muskler hjärta och lungkapacitet. Jag hann aldrig riktigt komma tillbaka i den form jag ville men jag lyckades ju peta in några poäng här och där. Det kändes väl ändå helt okej och får bli ett godkänt resultat med tanke på förutsättningarna.

Nu väntar den längsta sommarträningen han har haft på flera år. Den tiden ska hjälpa honom att bygga på sin fysik och form till nästa säsong.

-Det blir helt klart en av mina längre försäsonger på flera år. Att kunna vara helt hundra i träningen och inte ha någon skada som hindrar en.

Jacobs tankar och åsikter om den försäsongsträning som väntar är blandade.

-Dom första veckorna är ju sällan så roliga. Vi börjar med tester på en gång så man får väl se till att ha några kilo på ryggen i alla fall.

Kommande vinter blir hans tredje säsong i föreningen. Att förlänga med Björklöven var ett lätt beslut.

-Jag pratade med min agent precis innan slutspelet och sa att jag gärna ville hitta en fortsättning. Det kom lite förslag från annat håll men jag kände att det inte fanns någon annanstans jag vill spela. Jag trivs otroligt bra i laget och staden så det var en stor lättnad att signa faktiskt.

I sommar kommer han spendera många timmar på golfbanan vilket är ett stort intresse bortsett från hockeyn.

-Det blir mycket golf. Vi är några stycken i laget som kör tillsammans. Förra sommaren kunde jag inte spela på grund av foten. Så nu blir det ut på banan så fort det drar i gång. Förhoppningsvis blir det och en del sol.

Har du några roliga planer inför sommaren?

-Faktiskt inte. Familjen ska flytta från Sundsvall så det blir väl att packa ihop några grejer och städa. Sedan blir det bara att hemma och ladda upp. Det är ganska skönt med en lugn sommar i Sverige och inte dra iväg någonstans. Under säsongen reser vi ganska mycket så det är skönt att ta det lugnt och stanna till lite.

Hur ser du på lagbygget inför nästa säsong? Vad har du för förväntningar både på dig själv och som lag?

-Det finns en bra stomme med fantastiska killar sedan brukar ju Kenttä lyckas hitta någon bra nål i höstacken. Jag tror att vi kommer bli ännu bättre än förra säsongen. Förhoppningsvis kan vi lyckas hålla laget skadefritt och bygga en grund tillsammans under grundserien och sätta systemet så hoppas vi på ett roligare slutspel nästa år.

-För egen del tror jag att en lång och bra sommar kan bygga upp mig i bättre form och göra min bästa säsong hittills.

Jacob Olofsson

Ålder: 23

Längd: 189cm

Vikt: 87kg

Position: Center

Vinkel: Vänster

Tröja: #32

Moderklubb: Bodens HF

Kontrakt: Ett år

Arvid Brännmark
Huvudpartners
Officiell materialleverantör