Lyssna på nya Björklövenhymnen ”Gröngult hjärta”
Publicerad: 2023-03-16
Från och med i dag har du möjligheten att lyssna på en ny Björklöven-hymn: ”Gröngult hjärta”. Låten, som ursprungligen är ett supporterinitiativ, hämtar kraft från den gröngula gemenskapen på läktarplats och belyser Björklövenfansens lojalitet.

Bakom hymnen står Emanuel Forslund, ett känt ansikte och namn för de som följer Björklöven Play och lyssnar på podcasten Radio 1970. Tillsammans med Olov Baudin, mångårig rådgivare till Björklöven, har han nu slutfört det projekt som startade för nästan ett och ett halvt år sedan.

-Det började under pandemin, då jag fick tid över. Jag började fundera på en hymn och en melodi kom till mig, som jag fångade och skrev ner. Jag testade den på en rad vänner, däribland Olov, och sedan var bollen i rullning, säger Emanuel.

För Olovs del kom Emanuels initiativ som en skänk från ovan.

-Under åtta års tid har jag försökt att åstadkomma en Björklövenhymn, utan att lyckas. Jag har pratat med en rad artister utan att få till det, så när Emanuel hörde av sig kände jag starkt att detta måste bli av, säger Olov och fortsätter:

-Det är mycket som kommit på plats i klubben de senaste åren, men vi har saknat en pampig hymn i stil med ”Roma Roma Roma” eller ”You’ll never walk alone”. Tack vare Emanuel har vi nu en sång med den potentialen, även om den så klart inte kan tävla med den typen av klassiker – än, säger han.

Arbetet med låten har varit en berg- och dalbana och ett tag var det nära att inte bli något alls. För Emanuel, som svarar för sången på inspelningen, föll alla bitar på plats när Björklöven förlorade den sista matchen i slutspelet i fjol.

-Vi stod kvar på läktarna och sjöng för vårt lag långt efter slutet. Vi överröstade till och med prisutdelningen som pågick på isen, trots att vi förlorat, och då tänkte jag på refrängen och orden ”vad som än händer står vi här, med gröngult hjärta, gröngul själ”. Det är vad vårt supporterskap handlar om och låten måste ut, säger han.

Låten är inspelad och mixad av Nils Johansson på Ballerina Audio. Olovs pappa Anders Baudin har skrivit blåsarrangemanget. Musikerna Isak Samuelsson (piano/saxofon), Oscar Fridolfsson (trummor), Markus Asplund (trumpet), Petter Ericson (trombon), står för kompet bakom Emanuel, som också spelar gitarr, elgitarr, bas och keys. Tanken är att låten ska testas på supportrarna och spelas under några av de kommande matcherna, och sedan får vi se var den tar vägen. Fredric Anderssons låt finns kvar som intro.

-Det är en ordentlig research som ligger bakom låten. Jag har gått igenom och lyssnat på i stort sett alla klubbhymner för att höra vad som fungerar och inte och vilken tonart som passar bäst för att få tryck i läktarsången. Det är många parametrar som vi har tagit hänsyn till, förklarar Emanuel och får medhåll av Olov.

-I texten har vi velat fånga vad den här klubben är och står för och det som binder oss samman, nu och in i evigheten. Det är vår kärleksförklaring till Björklöven och de som backar upp klubben i vått och torrt.

Gröngult hjärta Musik: Emanuel Forslund Text: Emanuel Forslund och Olov Baudin

Genom vårt Umeå vi går Tillsammans upp på ståplats H Vänner, känslor, tre poäng

Hör hallen eka av vår sång Om det som är och var en gång För evigt Björklöven

Vad som än händer står vi här Med gröngult hjärta, gröngul själ Vi sjunger Björklöven Löven Löven Drömmar kan vi nå, hela Umeå

Om motgång kommer längs vår färd Tar vi i mer, allt vi är värd Vi ska upp igen

Vad som än händer står vi här Med gröngult hjärta, gröngul själ Vi sjunger Björklöven Löven Löven Drömmar kan vi nå, hela Umeå

Vad som än händer står vi här Med gröngult hjärta, gröngul själ Vi sjunger Björklöven Löven Löven Drömmar kan vi nå, hela Umeås Björklöven

Huvudpartners
Officiell materialleverantör