Öhman: "Hittat en grundstruktur"
Publicerad: 2019-07-30
Björklövens fystränare Stefan Öhman om återsamlingen på onsdag

Björklöven återsamlas nu på onsdag efter några veckors semester och egen träning och spelarna ska in i hetluften på en gång berättar fystränare Stefan Öhman.

-Första veckan består som vanligt av tester. Vi testade i mitten på juni när vi hade en vecka kvar på den gemensamma träningen. Nu har de haft några veckor egen träning och då brukar vi alltid testa av innan vi går på is.

Testerna är detsamma som de varit vid de två tidigare tillfällena under försäsongen.

-Ja, precis. Hela idén är att hitta ett testbatteri som vi håller fast vid så vi skapar en databas. Ändrar man för ofta och för mycket har man inget att jämföra med och vet inte vad testerna betyder. Vi har haft ett antal tester i några år men ändrat litegrann i år. Där har Per Kenttä sedan tidigare data på de testerna så det finns att jämföra med även där.

Spelarna har under uppehållet haft med sig ett upplägg från Öhman som dock innehållit luckor där man kunnat anpassa träningen utifrån eget behov.

-Ja, de har fått lite förhållningsregler men jag har även lagt schemat så det funnits möjlighet att lägga till lite eget. Det finns alltid saker som man känner att man vill göra och saker man känner att man behöver göra. Där har vi gått igenom deras egna fysprofiler för att se hur de ligger till i de olika momenten. Det gör att de vet ganska väl vad de behöver lägga lite extra fokus på i träningen.

Upplägget framöver när laget går på is är detsamma som tidigare och spelarna kommer spendera en hel del tid med Stefan Öhman även under säsongen. Detta för att inte förstöra det hårda jobb man lagt ner under försäsongen.

-Vi kommer att fortsätta som vi gjort de senaste säsongerna där vi lägger stor vikt vid att bibehålla fysen under säsongen. Vi har sett hur viktigt det är och det är en lång säsong där man är på is. Det är lätt att allt det hårda jobbet man gjort på försäsongen inte räcker hela vägen under säsongen annars. Det är otroligt viktigt att vi håller i fysen under hela säsongen och framförallt under försäsongen framtill seriestart. Där trimmar vi motorerna så att vi ska vara förberedda men sen blir det resor och matcher som styr upplägget. Vi kommer dock inte att klippa fysen helt någon gång utan det är ett helårsjobb där vi inte bara bygger för den här säsongen utan även för framtiden.

Planering för fysen under säsongen gjordes när spelschemat var klart men det är ett levande dokument.

-Vi har en grundplan för vintern där vi har tittat på olika veckor hur fysträningen ska se ut. Sen är det alltid saker som kan ändras utifrån resultat, skador och så vidare. Det blir småjusteringar hela tiden för att nå bästa möjliga resultat.

Några spelare har tillkommit under sommaren och de transatlantiska spelarna har befunnit sig på hemmaplan under försäsongen men förväntningarna på deras fysiska status är densamma som på de som varit med i Umeå.

-De spelare vi värvat är proffs och jag förväntar mig att de anländer under veckan i bra skick. Det är killar som varit med flera år och vet vad som krävs för att hålla till på den här nivån. Både jag och Per har pratat med dem och de vet hur vi har kört träningen här. De har en inblick redan nu hur vi tänker och vad vi förväntar oss. Transatlanterna är ofta lite mer på is under sommaren och har lite andra upplägg tack vare det.

Stefan Öhman är inne på sitt tredje år som fystränare och han tycker att han utvecklats sedan starten.

-I början funderade jag på de saker som passat mig och försökte hitta de saker som jag tyckte gav mest och förde över det till en stor grupp. Därefter har jag fått ändra saker eftersom alla är väldigt olika. Nu har jag hittat en grundstruktur och vet hur jag vill att det ska se ut och hur mycket man behöver av de olika sakerna som styrketräning och snabbhet osv. Det har jag fått lära mig under tiden och hur man lägger en långsiktig plan. Det är saker man behöver hålla på med ett tag för att få någon form av trygghet i det. Jag har lärt mig väldigt mycket under de tre säsongerna jag hållit på. Det är en sak att hålla på själv men en annan sak försöka leda folk och inspirera andra. Det blev en ny grej för mig då man tidigare tagit hand om sig själv och har gjort det man ska.

Att få spelarna att ge allt i träningen är viktigt och där menar Öhman att förståelsen varför man gör de olika momenten är viktigast.

-Det är otroligt viktigt att man vet varför man gör olika saker. Jag försöker förklara att vi gör det här för att på isen kommer du att ha nytta av det här på det här viset. Förstår man inte det är det svårt att göra det fullt ut. Även på isen behöver man förstå sin roll och förstår man inte den får man inte heller ut 100%. Hela tiden har man en bra dialog med spelarna och i den jobbiga och tunga träningen behöver man få in glädjen där och lägga in tävlingsmoment. Har man inte roligt under träningen är det svårt att orka motivera sig i längden.

Spelarna själva har ett stort ansvar i träningen genom att motivera varandra och ställa krav. Öhman tycker att det ger mer än att han ska stå och gapa ut order.

-Det är en otroligt viktig sak för mig. Visst kan jag stå där och skrika och blåsa i pipan men om det kommer inifrån gruppen att det här är viktigt för oss har man vunnit mycket. Om jag som spelare tar i och gör mitt bästa så kräver man att alla andra ska göra det också för det är vi tillsammans som ska göra det i slutändan. Det är gruppen själva som driver sig framåt och jag försöker vara som en fårhund och fösa in om det är någon som börjar peka åt fel håll. Gruppen själva är dock så stark att de pushar varandra och de ryter ifrån om nån inte tar i. Det tar oftast mycket hårdare att höra från en lagkamrat än att jag säger det eller någon annan runtomkring. Det är det jag strävat efter att gruppen ska bli så stark och homogen att alla köper det här upplägget. Om det är någon som inte köper det säger gruppen till för det här ska vi göra tillsammans.

Per Kenttä nämnde några spelare som han var imponerad av under försäsongen och Stefan Öhman nämner också ett par namn. Samtidigt vill han framhäva gruppen.

-August Tornberg är en som gått framåt väldigt mycket. Han kom från division 1 förra säsongen och det blev ett steg uppåt med allting. Det tar oftast ett tag att acklimatisera sig. Det är många man kan nämna men Alexander Wiklund har gjort oerhört fina resultat under försäsongen och det visar att det alltid finns möjlighet att utveckla sig. Man behöver inte vara 18-19 år för att få fin utveckling utan det går även när man kommer upp i övre delen av tjugo. Det finns stora möjligheter att utveckla sig om man tar sig an utmaningen på rätt sätt. Jag tycker framförallt gruppen klivit fram och vi har flera kvar sedan förra säsongen vilket jag tycker märks. Alla var förberedda på upplägget där vissa pass är riktigt jobbiga och vissa pass är mindre jobbiga. Därför blev det inget gnäll och ingen osäkerhet varför man gör vissa saker.

Själv känner han sig otroligt motiverad och sugen på att se vad träningen gett för resultat när laget går på is.

-Det känns otroligt spännande och vi har hållit på och förberett oss i flera månader. Det är nu när grabbarna ska på is och leverera resultat som alla sett framemot och det är såklart det som hela verksamheten handlar om.

Mikael Kassman