Sportchefskoll med Tom Heikka

13 juni 2018 14:30

Vi har stämt av läget med damlagets sportchef Tom Heikka


Hej Tom. Hur är läget?

Tack det är bara bra. Tvärtemot laget och tränarna så är det den mest hektiska tiden för en sportchef nu på våren och försommaren.

Du tillträdde ju som sportchef i Björklövens damlag förra säsongen och fortsätter kommande säsong. Vad gjorde att du fortsatte?

Jag blev ju kontrakterad väldigt sent förra året och började bygga laget i juli utan ett enda kontrakt skrivet. Därför kändes det betydligt mer intressant att få börja i god tid och därmed kunna göra ett betydligt bättre arbete med truppen. Därtill så har både ledarstaben och laget tagit sådan otroliga kliv under föregående säsong trots förutsättningarna att jag ville verkligen vara med och fortsätta denna resa framåt.

Vad ligger ditt fokus som sportchef på just nu?

Tränarstaben och organisationen runt laget är klart sedan länge samt även vår nya ambitionsnivå och kravbild så just nu är det väldigt mycket att värva spelare. Sedan en del förberedelse av hösten med träningsmatcher förutom det löpande att stämma av truppen med fysvärden och liknande.

Laget kör på ner på UPC med rejäl försäsongsträning. Hur ser det ut?

Det har sett fantastiskt bra ut och försäsongsträningen vi kör nu har damlaget aldrig varit i närheten av tidigare. Spelarna har tränat sex dagar i veckan sedan i mitten av april enligt en noggrann plan och jag törs påstå att vi ligger i framkant både i mängd och kvalité även om man räknar in SDHL-lagen. Vi gör även kontinuerliga fystester, i princip samma tester som herrarna för att ha en noggrann uppföljning.

Finns det något ”träningsmonster” som du vill framhäva?

Med tanke på den enormt hårda träningen vi kör så vill jag nästan säga att alla är träningsmonster! Bara häromdagen sprang tjejerna tunga intervaller i Bräntbergsbacken och tre stycken spydde men samtliga har verkligen anammat vår nya profil och pushar varandra konstant. Vi har flera spelare som sticker ut på olika sätt men t ex Ottilia Classon är ett monster i marklyft och är allmänt otroligt vältränad.

Den har hänt en hel del i och kring laget och det luktar en rejäl satsning mot SDHL. Dina tankar kring det?

Till att börja med så tycker jag verkligen att Björklöven och Umeå som stad har organisationen och underlaget för ett lag i SDHL, vi är anrik förening som borde ha ett lag i både SDHL och SHL. Damlaget har länge varit talangfullt och kvalat flera gånger tidigare år utan att riktigt räcka till men där har vi gjort en stor utvärdering och lagt en genomarbetad plan för att försöka avancera. Sedan ska man komma ihåg att det är svårt att avancera i seriesystemet men fortsätter vi på det inslagna spåret är jag helt övertygad om att vi går upp inom en väldigt snar framtid. Det ligger också i tiden med damidrott och intresset ökar hela tiden, både från publik och sponsorer.

Om vi tittar på ledarsidan så fick ni en viktig förlängning med huvudtränare Peter Lundström. Hur gick tankarna där?

Peter var mitt huvudspår hela tiden eftersom han verkligen har lyft laget enormt under sitt första år. Han är en välutbildad och omtyckt ledare som har en bra balans i sitt moderna ledarskap. Det ska också bli väldigt intressant att se hur han kan höja laget ytterligare när han är riktigt varm i kläderna med laget och nu får ännu bättre förutsättningar med spelarmaterial och organisationsmässigt.

Ni har också stärkt upp staben kring Peter?

Ja vi har rekryterat Ida Söderholm som assisterande tränare, det är en drivande person med ett högt fokus och härlig energi. Hon har förutom en egen bakgrund som hockeyspelare även en gedigen erfarenhet inom fysträning. Vidare har vi Sofia Eriksson som förlängt sitt kontrakt som fystränare och gör också ett fantastiskt arbete med spelarnas fysik. Hon är välutbildad och erfaren och pushar verkligen på tjejerna.

Vi har vi också tagit in Susanna Johansson som är fysioterapeut. Hon kom in under slutet av förra säsongen och gjorde ett otroligt bra jobb. Det är en väldigt viktig bit, att vi ska kunna ta hand om mindre skador och skavanker snabbt. Hon håller dessutom i en del skadeförebyggande träning för att hålla nere skadorna i största möjliga mål.

Sammantaget känns det otroligt bra att få kontinuitet i ledarteamet, dels för det långsiktiga arbetet men även för att vi lyckats behålla såpass kompetenta ledare. Jag vill också där tillägga att vår materialförvaltare Dennis Ericsson fortsätter att ta hand om den materiella biten vilket känns tryggt. Även lagledaren Daniel Ekdahl fortsätter så vi har en stark och välbekant organisation runt laget.

Det tyngsta namnet är förstås Calle Johansson som kommer finnas runt laget. Vad blir hans roll och hur ofta kommer vi få se honom i Umeå?

Ja om man spelat 17 säsonger i NHL och varit tränare i Washington Capitals så får man nog räknas som tyngsta namnet. Nä men det är så att jag får nypa mig i armen ibland, det känns otroligt stort och roligt att han vill finnas med i vår organisation. Särskilt med tanke på att han varit rätt sparsam med tidigare ledaruppdrag och bara varit tränare hos Frölunda i SHL och Washington Capitals.

Dock har han ett stort Löven-hjärta och gillade idén som jag presenterade för honom. Han kommer att finnas som en extra resurs och rådgivare till både ledare och spelare samt finnas med på isen när tillfälle ges. Han kommer också att vara på plats flertalet gånger under vintern och se samtliga matcher på video som han inte kan se live.

Om vi ser på truppen då. Du har en målvakt på kontrakt men har sagt att du vill ha tre. Det hintades om någon riktig tung värvning som du hade på kroken. Status där?

Det är ingenting klart i dagsläget men jag jobbar naturligtvis för fullt med det. Sedan har jag väl sagt att jag föredrar tre stycken men det är inte alls något krav, med rätt målvakter så går det utmärkt på två stycken. Ska det vara tre målvakter vill jag att dom ska bidra positivt och acceptera konkurrenssituationen.

På backsidan har du fem stycken med kontrakt. Ronja Ericsson vänder hem från Göteborg och spel i SDHL. Dina kommentarer kring det du har och det du vill komplettera med på backsidan?

Ja herrarna får in hemvändaren Alexander Hellström och vi får damernas motsvarighet i Ronja! Hon är en oerhört viktig värvning och det känns fantastiskt att hon väljer att komma hem och skriva ett tvåårskontrakt. Det är precis som Hellström en tuff och defensiv back som ser till att hålla rent i egen zon och stadgar upp backsidan. Jag tror också att vi får se en annan, bättre och mer erfaren spelare än när hon lämnade oss för SDHL.

I övrigt så vill jag ha minst två backar till och gärna några offensiva och spelskickliga spelare även om jag tycker att vi har en rätt så bra balans på backsidan just nu.

Åtta forwards på Roostern. Sandra Hedberg från HV71 och hemvändande Victoria Olofsson senast i Göteborg är två SDHL-meriterade tillskott. Skyttedrottningen Lina Hedlund finns kvar. Vad kan du säga om forwardssidan och vad saknar du där?

Liksom backsidan så har även forwardsidan blivit förstärkt sedan förra året. Nämnda Lina Hedlund är i bättre form än någonsin och jag tror att med omgivningen hon får i vinter kommer hon att kunna producera ännu mer poäng än tidigare. Vi har nog definitivt inte sett på toppen av hennes karriär än.

Victoria Olofsson är ju också en hemvändande spelare. Hon är i grunden en oerhört vass avslutare med bra skott men fick väl en lite annan roll i SDHL och hade inte riktigt samma poängproduktion. Jag är helt övertygad om att hon kommer att överraska i vinter och kan säkerligen utmana Lina Hedlund i skytteligatoppen, kanske i hela division ett.

Sandra Hedberg är också i grunden en väldigt puckskicklig spelare med bra avslut. Hon har dock dragits med en korsbandsskada senaste säsongerna men är nu fullt återställd och riktigt revanschsugen. Hon får nu ett miljöombyte och lite av en nystart hos oss och det ska bli ruskigt spännande att se vad hon kan åstadkomma på isen efter fem säsonger i Jönköping och SDHL.

I övrigt på forwardsidan så har vi fått behålla en väldigt bra stomme från föregående år och vi ha flera spelare som jag tror kommer att ta ytterligare kliv efter den tuffa försäsongsträningen. Vi har ju dock ett par platser kvar att fylla där jag egentligen ser behovet av flera olika spelartyper. Både någon tuffare defensiv tvåvägsforward men även någon utpräglad målskytt.

Finns det utrymme i budgeten för att ta in några större stjärnor, t ex utländska spelare?

Vi har en del sponsorer som tillkommit efter att vi presenterat vår nya satsning och ser att vi har något stort på gång, detta gör det möjlighet att titta på något mer välmeriterad namn. Det är oerhört roligt att fler och fler företag aktivt tar ställning till att ha en mer jämställd sponsring och ökar stödet till damerna, det gör ju att vi har möjlighet att förstärka laget och öka möjligheterna till avancemang.

Det är också jämfört med herrarna oerhört små summor som ändå kan möjliggöra värvandet av spelare i landslagsklass. Så varenda sponsor är viktig och vi har även initierat ett partnerskap som heter SDHL- paketet. Köper man ett sådant bidrar man i allra högsta grad till våra resa mot högsta ligan.

Finns det några träningsmatcher inplanerade?

Ja vi har bokat in en träningsmatch mot Vaasan Sport från finska högstaligan första helgen i september. Jag hoppas att inom kort även kunna presentera fler matcher i anslutning till den helgen. Utöver det tittar vi mycket på att spela matcher mot pojklag, just för att få in ett högt tempo tidigt på säsongen. Sammantaget har vi tagit en lite ny inriktning gällande träningsmatcher med fokus att möta lite ”för bra” motstånd med syfte att konstant höja nivån och avslöja våra förbättringsområden i ett tidigt skede.

Är det klart hur seriespelet ser ut i vinter? Det har ju varit lite olika från år till år beroende på antal lag, avhopp mm?

Nej det är inte klart än men jag hoppas att besked om serieindelningen kommer snart men jag gissar att det kan tillkomma något fler lag i division ett norra.

Stort tack för att du tog dig tid Tom. Det ska bli spännande att följa laget i vinter!

Tack själva.