Tom Heikka inför seriepremiären

7 oktober 2018 09:00

Vi kollade läget med sportchef Tom Heikka inför dagens premiär i DamEttan


– Seriepremiären är otroligt efterlängtad, det är den alltid för alla spelare och ledare runt laget. För egen del så är jag otroligt förväntansfull att få se det nya lagbygget som skiljer sig en del från tidigare och hur det står sig mot motståndet i vår egen serie.

Hur känner du att ni ligger rent träningsmässigt inför seriestarten?

– Jag tycker också att vi är där vi vill vara just nu med en väldigt bra känsla i laget. Tjejerna är extremt taggade och vill gå ut och visa vad all träning gett där vi har ett nytt upplägg till i år. Det har ökats enormt i träningsmängd och tester men också med en noggrann planering och analys av vilka fysvärden som krävs för att nå högsta serien.

Ni har mött väldigt tufft motstånd på försäsongen. Hur tänkte ni där?

– Vi gjorde ett lite annorlunda upplägg i år på försäsongen gällande träningsmatcher vilket har sin bakgrund i vår tydliga målsättning om att spela playoff till våren. Det upplägget har inneburit ett extremt svårt motstånd med oerhört högt tempo. Vi började med att möta Modos SDHL-lag och sedan turneringen med Modo, Luleå och det japanska landslaget. Syftet har hela tiden varit att vi ska få känna på de högre nivåerna och vänja sig så mycket som möjligt för att sedan ta med oss det under säsongen. De har varit otroligt nyttigt och våra brister blev avslöjade direkt vilket vi nu har jobbat med fram tills nu. Avslutningsvis har vi spelat två träningsmatcher mot U15 och U16-grabbar där vi fått känna på mycket mer puck och göra en hel del mål, det blev 13 mål på dessa två matcher så vi vet att även målskyttet sitter.

Är det några spelare du vill framhålla efter avslutad försäsong?

– Jag skulle egentligen vilja framhålla hela laget som har fullt ut anammat den högre kravbilden och förväntningarna som ställts men särskilt kanske våra nya spelare som kommer in utifrån och jobbar 100% för klubben och har bidragit otroligt mycket.

Hur ser det ut på spelarsidan. Är det mer på väg in?

- Lagbygget är inte klart, jag hade gärna fått in några forwards till men spelarmarknaden på damsidan är väldigt tufft just nu. Förhoppningen är att vi kan hitta spelare med rätt profil längre in på säsongen. Jämfört med förra säsongen så tycker jag ändå att vi har ett flera snäpp vassare lag, vi har höjt lägstanivån, höjt spetskompetensen samt fått in mängder med rutin. Därtill har vi också en målvaktssida som jag vågar säga är den bästa av samtliga division 1-lag i Sverige.

Det är ganska glest med matcher under säsongen. Hur ska ni hantera det för att vara redo när/om det blir kval i vinter?

– Vi är medvetna om att det är ett problem med få seriematcher under vintern. Delvis därför har vi planerat mängder med träningsmatcher mot pojklag fram till nyår men även för att bibehålla ett högt tempo. Detta är en väldigt viktig bit just för att inte bli överraskade och frånåkta i ett eventuellt kval som många division 1-lag blivit. Det är stora klyftor mellan division 1 och SDHL och där den viktigaste skillnaden är just tempo och puckhastighet. Vi vet att det är tufft att bara nå playoff och än tuffare att gå upp i SDHL men vi har samtidigt en noggrann plan för det, ett enormt driv och viljan att lyckas.

Tack Tom och lycka till!

– Tack själva!