Thomson: Vi tittar inte direkt efter vägnätet

11 maj 2016 16:41

Björklövens a-lag har varit igång med fysträningen i ungefär en månad nu och vi tog kontakt med Björklövens ena fystränare Tobias Thomson.


Med cirka 15 spelare på plats är det bra fart på träningarna och fystränare Thomson är nöjd med gruppen där senaste nyförvärvet David Lindquist från Piteå anslöt i måndags.

- Jag tycker att det finns karaktär i den här truppen och det avspeglar sig i fysträningen. Vi tränar mycket nu och det handlar om att bygga grunden på alla sätt med en styrkemässig- och en konditionsmässig grund. Det är verkligen bra tryck i träningarna och jag och Daniel blir väldigt glada när truppen genomför pass med riktigt bra kvalité rakt igenom och man ser att killarna ger 100% både i de enskilda momenten och på hela passet.

-Träning bygger på att man jobbar mot en gräns och jobbar man inte mot den gränsen kan man lika gärna köra stavgångspromenad. Det jag tycker är fint är att oavsett om det rör sig tungt styrkepass eller ett konditionspass, jobbar killarna mot gränsen jag pratar om hela tiden. Sen är den gränsen olika för olika individer men det spelar egentligen ingen roll utan att det handlar om att jobba utifrån sina förutsättningar och när det är sådana moment, tävla med lagkamratarena.

Tobias Thomson tycker att den förra säsongen var lärorik och att man tagit med sig en hel del till den här säsongens fysträning.

- Jag och Daniel Ragnvaldsson gjorde vår första hela säsong som fystränare i Björklöven förra säsongen. Vi tar med oss erfarenheterna från den och justerar i det grundupplägg vi ändå tror på. Nu finns det också tränare på plats redan från början som också dragit slutsatser från den avslutade säsongen och som har tankar om den säsong som kommer, det känn som om vi pratat ihop oss på ett bra sätt. Resultatmässigt gick ju säsongen inte som någon tänkt och det är mitt och Daniels ansvar att se hur vi kan förbättra vårt arbete inför kommande säsong.

Av de ändringar som är gjorde var frågan om en ny lokal för träningen viktig.

- Vi såg över lokalfrågan och där har vi faktiskt börjat träna på Boxen. Där finns det väldigt bra lokaler för att utöva styrketräning, explosivitets- och konditionsträning. Vi kan köra roddpass, tunga styrkepass med kvalité och ha all utrustning på plats och det betyder väldigt mycket. Jag tror att det betyder mycket för spelarna att byta miljö ibland också. De hinner vistas tillräckligt på ishallen under säsong ändå.

Förutom att man flyttat en del av träningen till Boxen har man också gjort en annan förändring och det är att man anpassat träningen mer utefter spelarnas individuella behov.

- Vi har jobbat med en ökad grad av individualisering och där har vi fått ett väldigt tydligt mandat av sportchef och tränare att sköta träningen av spelarna på individnivå. Vi har tittat över hur mycket träning och vilken träning de olika spelarna behöver och det finns enskilda spelare som behöver mindre träning för att kunna hålla hög kvalitén i pass som är viktiga för dem. Sen finns det en hel del, framför allt unga spelare, som behöver mer träning för att de har många saker att jobba på.

- Vi har ökat på träningsdosen och vi ligger på 6-9 pass i veckan. Det är en ökning med 1 eller 2 pass för alla individer från förra säsongen. Nu kör vi flera dubbelpass där vi har träning både på morgonen och på eftermiddagen. Vi har sett att det är några spelare som behöver jobba på sin kondition och de kan få något extra roddpass till exempel. De individerna har också förstått att de behöver det och har tagit det på ett väldigt bra sätt. Vi har fått bra gehör för en högra grad av individualisering hos spelarna.

De första fystesterna är redan genomförda och man har fler tester inplanerade senare under försäsongen där man utvecklat testerna enligt Thomson.

- Ytterligare två testomgångar är inplanerade. En i mitten av juni och en i mitten av augusti. Där gör vi styrketester, konditionstester och sprint-, spänst och rörlighetstester. Vi har utvecklat testbatteriet där vi tagit in delar av SOK:s normer och regler. Vi har verkligen gjort vårt bästa för att standardisera testerna med enbart elektronisk tidtagning, tester på samma plats och i samma ordning etc. Jag tycker att vi tagit ett steg även där.

Från resultaten från de första testerna vill Thomson lyfta fram några spelare.

- Emil Wikström är en vältränad fysiskt urstark spelare med en väldigt bra träningskaraktär Dessutom är kaptenstrion från ifjol med Stefan Öhman, Stefan Andersson och Pär Edblom fysiskt väldigt vältränade killar och föredömen i fysträningen.

För att få in en liten ytterligare utmaning i fysträningen har Björklöven anmält sig till Umeå Trail den 21/5 som är ett terränglopp över 14 km.

- Det är väldigt starkt av ett hockeylag, trots att det verkligen inte är deras grej, att göra 14 km terräng på ett bra sätt. Det är killar som är både tunga och starka men som egentligen är tränade för en helt annan idrott. Jag vill dock inte laget ska bli terränglöpare och jag hoppas att min skämtsamma ton gick fram i en tidigare tidningsartikel om vårt deltagande i Umeå Trail.

Förra säsongen genomförde Björklövens a-lag Dräpardygnet med målgång på Rådhustorget. Det återkommer inte men däremot har fystränarna planer på en motsvarande utmaning för laget.

- Det kommer att bli någon slags fysträningsläger med teambuildingprofil i slutet av juni. Jag, Daniel Ragnvaldsson och Robert Lindberg skissar på det och när vi tittar på kartor tittar vi inte direkt på vägnätet. Vi vill ha en fysisk prövning och samtidigt ha lite roligt med teambuilding och äventyr. Tommy Jonsson förespråkar ett läger på 2 dagar och han har uttalat sina tankar och förväntningar på lägret på ett jättebra sätt.

Ett par av nyförvärven har inte anslutit till den gemensamma träningen ännu men Thomson ser inget större problem med det.

- Optimalt vore ju att alla var på plats men så funkar inte världen. Jag vill ge beröm till Daniel Johansson som verkligen sätter oss i kontakt med spelarna som inte tränar i Umeå för tillfället. Vi har gjort en plan för hur de ska träna och har bestämt när de ska komma hit och göra tester och träna med laget under våren. Där har klubben tagit ett steg och har ett helhetstänk kring det.

Björklöven har lyft upp juniorerna Samuel Lundberg, Pontus Hiitti och Oliver Lindgren till a-laget och de är med och kör försäsongsträningen. Det ser Thomson som mycket positivt.

- Jag tycker att det skickar rätt signaler till ungdomarna och ungdomsledarna i föreningen och jag tycker att Samuel, Pontus och Oliver har gått in med hull och hår i det här. Man ser att det sliter på grabbarna men de ställer upp till 100%.