Sportchefskoll med Fredrik Grönberg

23 mars 2018 14:05

Vi tog oss ett snack med Fredrik Grönberg om hur hans jobb med spelartruppen fortskrider framöver


I och med segern mot AIK i söndags är säsongen 17/18 över för Björklövens del. Du har inte varit med hela säsongen men hur skulle du sammanfatta säsongen som slutade i med en femteplats och spel i slutspelsserien?

- Arbetet med att utvärdera och analysera säsongen är något vi gör just nu och där är vi ännu inte klara. Det är ett stort antal rapporter, noteringar, videoklipp och samtal som ligger till grund för ett sådant arbete. Naturligtvis sker det löpande under säsong men vi har fortfarande stora delar kvar i det arbetet att göra. Som du säger har jag haft denna säsong för ögonen sedan i december och även om jag hunnit titta i kapp större delen av det som skedde dessförinnan så blir just de rapporter som tränarna och övriga ledare lämnar in ett viktigt underlag för utvärderingen. Även spelarsamtalen ger betydande information.

Det har gått några år sedan du senast var i Björklöven och du kom tillbaka under säsongen. Hur ser du på Björklöven idag jämfört med när du var här förra gången?

- Det är viktigt att komma ihåg att utveckling inte sker konstant från ett utgångsläge till ett annat. Att du gör en bra resultatmässig säsong innebär inte med automatik att efter följande säsong blir ännu bättre. Däremot ökar förutsättningarna för om du arbetar systematiskt utifrån en tydlig vision och strategisk färdväg. I detta tycker jag Björklöven skiljer sig där man fortsatt att arbeta utifrån den grund man satte 2014. Det gör att jag idag känner en större stabilitet i klubben än senast. Upplever också att man hittat rätt i flertalet av de tjänster man tillsatt och skapat för att utveckla och flytta alla delar av verksamheten framåt.

Om vi ser på lagbygget inför kommande säsong så har ni en del spelare med kontrakt. Gällande spelare med utgående kontrakt är det pågående diskussioner där eller kommer de igång senare?

- Spelare med utgående kontrakt har varit prioriterade där min ambition varit att snabbt lämna och få besked kring förutsättningarna för kommande säsong. Dessa samtal är nu avslutade och jag har de förutsättningar jag behöver för att gå vidare med lagbygget för nästa säsong.

Om du ser på lagbygget 17/18 och funderar kring vad du tror behöver förändras eller läggas till i form av spelartyper etc vad skulle du säga är de komponenter eller spelartyper som saknas för att kunna ta nästa steg och utmana ännu mer om en plats i SHL?

- Detta är en vanlig fråga jag får som egentligen inte existerar, det var länge sedan det fungerade på det viset. Idag är spelaromsättningen alldeles för hög för att du skall ges möjlighet att arbeta med små fin justeringar. Idag ser vi omsättningar på 10-15 spelare i trupperna vid varje säsong. Det handlar mer om att du bygger upp en stomme av spelare som du lyckas kontraktera och behålla över tid. Sedan arbetar man med att addera såväl blivande nya stommspelare från din egna juniorverksamhet samt utpräglade rollspelare. För att du sedan skall vara med att utmana om SHL så krävs att flera spelare samtidigt träffar rätt i sin utvecklingskurva och att dina skador hamnar utanför ett slutspel.

Storleken på truppen har diskuterats och det påverkas ju dels av att vårt J20-lag inte spelar i Super-elit dels av en eventuell begränsning i hur man kommer att få låna spelare från SHL t ex. Vad skulle du säga är en optimal storlek på en spelartrupp för att klara en säsong i HockeyAllsvenskan?

- Vad som är ett optimalt antal är på förhand svårt att säga. Tror vi denna säsong haft 42 olika spelare på rostern och skulle gissa att övriga lag också ligger där någonstans. Av dessa 42 spelare är det 22 som spelat 30 matcher eller fler. Att utgå från 19-22 spelare brukar vara ett vanligt utgångsläge beroende på hur många juniorer man tror man kan lyfta upp under säsongen.

I princip varje säsong har truppen kryddats med någon eller några spelare som tillkommit under säsongen. Är det något som du ser kommer hända även under kommande säsong?

- Ja, det tror jag. En säsong är full av händelser som du måste justera eller komplettera för.

Det har talats om en eventuellt ökad spelarbudget inför nästkommande säsong. Har du fått några signaler på procentuellt hur stor en sådan ökad budget skulle kunna se ut?

- Det ligger i Björklövens strategiska färdväg att varje år öka sin omsättning och lönsamhet. Vi vill och behöver utveckla alla områden och delar av verksamheten för att sportsligt kunna konkurrera om spel i SHL. Med detta innefattas också spelarbudgeten där vi måste minska gapet mot vissa konkurrenter.

Om vi ser på de olika lagdelarna och börjar med målvakter så kontrakterade ni Oscar Masiello för en säsong. Adam Werner har ju varit på lån i två säsonger. Finns det någon chans att vi får se Adam Werner i Björklöven ett tredje år?

- Jag räknar inte med att Adam blir utlånad ett tredje år. Det förvånade mig faktiskt att Färjestad inte lyfte tillbaka Adam redan för spel i slutspelet i år.

Hur resonerar du kring den ytterligare målvakt som behövs vid sidan av Oscar Masiello?

- Det finns egentligen ingenting att resonera kring. Att rekrytera en målvakt som inte kommer att kunna vara en förstemålvakt är inte ett alternativ. Därför kontrakterade vi också upp Oscar som en av de två.

På backsidan har ni förlängt med Mikko Pukka, Simon Backman och Jacob Andersson och ytterligare tre backar i Emmerdahl, Åkerström och Pavel har kontrakt även för nästa säsong. Det lämnar ett par platser över kan man gissa. Jacob Stenqvist var inlånad förra säsongen och Stefan Andersson tvingades avsluta säsongen i förtid med en skada samt Adam Berglin som lånades ut till Vännäs under slutet av säsongen. Hur resonerar du kring de sista backplatserna dels med tanke på dessa spelare dels avseende eventuella nyförvärv; vilken spelartyp vill du ha in?

- Vi för en dialog med Frölunda kring de lån vi haft under säsongen där Jacob är en av de som kan vara aktuell även för kommande säsong. När det gäller Stefan så har vi i samråd valt att gå skilda vägar efter den här säsongen. Även Adam Berglin är en spelare som lämnar.

Bland forwards finns det lite fler luckor inför nästa säsong. Du förlängde med Cody Murphy och tidigare skrev Lukas Ericsson på får två ytterligare år. Marcus Jonsson, Fredric Andersson, Emil Norberg, Erik Rainersson och Filiph Åström har kontrakt även över nästa säsong. Det finns ett antal spelare med utgående kontrakt och där det figurerat rykten i media om SHL-intresse. Har du några pågående diskussioner med spelare som du vill förlänga med ur den nuvarande forwardsbesättningen?

- Vi har under säsongen sett flera spelare utvecklats enormt bra hos oss där ett flertal träffade rätt i sin utvecklingskurva. Det drar naturligtvis till sig intresse och jag räknar inte med någon av de spelarna med utgående kontrakt till nästa säsong. Till detta räknar jag även spelare som Tobias Hage, som först och främst behöver fokusera på sin rehabilitering, Nicklas Johansson som slutar samt Andreas Vikström och Isak Stenlund Ädelgran som behöver mer istid än vad vi kan erbjuda dem för att utvecklas ytterligare. Med Mattias Granlund för jag en dialog som ligger i det ekonomiska men framför allt rollutveckling.

Roope Talaja och Filip Riska tillkom under säsongen. Är det spelare som kan dyka upp i en Björklöventröja även nästa säsong?

- Nej, det tror jag inte.

Har du kontraktsförslag ute för några spelare där du förväntar dig avslut inom kort?

- Ja, såväl på back- som forwardsidan men inget jag kan presentera idag.

Jag misstänker att du är ganska trött på alla frågor kring Brock Trotter men finns det något avslutande att säga som kommentar till att det inte blev något spel i Sverige för Brock?

- Inte alls, jag förstår att man undrar och skulle vilja säga att det är direkt avgörande för en förenings överlevnad och framgång att man håller en öppen, rak och ödmjuk kommunikation med de intressenter och den tillgång våra fans, sponsorer, aktiva samt ideella utgör. Vi inom Björklöven måste aktivt arbeta med detta varje dag och sviktar vi i detta så vill jag att man påminner oss. Konkret och med en gemensam ambition att Björklöven skall bli Sveriges mest älskade förening. När det gäller Brock så visst blir man besviken när det inte går som man har tänkt. Han presenterades och förmedlades av en SICO licensierad agent som tillgänglig för den svenska marknaden och blev då ett bra alternativ för oss. Faktum är att någon spelare egentligen inte var aktuell att tillföra laget vid denna tidpunkt. Dock fanns det i Brock en uppsida där vi kunde få in en skicklig spelare som var känd för och av miljön sedan tidigare. Laget hade haft tillökning och frånfall i en sådan utsträckning att detta var en helt avgörande faktor då jag tyckte att gruppen ur ett prestationsperspektiv behövde trygghet. Nu visade det sig att Brock inte alls var tillgänglig för den svenska marknaden av orsaker knutet till honom som person. Var de nu ligger i arbetet med att finna en lösning på detta vet jag inte.

Förutom arbetet med lagbygget vad gäller för spelarna nu framöver? De får lite träningsledigt nu har vi förstått men när kör det igång igen?

- Det stämmer. Killarna är på en liten avslutningsresa denna helg där de efter egenträning samlas upp igen för fystester den 12/4.

Kommer träningsupplägg att se ut som förra säsongen med Stefan Öhman vid rodret?

- Ja, vi är i stora drag väldigt nöjda med det upplägg och genomförande vi hade inför denna säsong där Stefan kommer att göra mindre justeringar inför denna. Vi arbetar nu med att se över träningsgruppens storlek och vilka spelare vi från juniorverksamheten ska flytta upp samt eventuella spelare utifrån att bjuda in.

Kommer ledarstab och organistation kring laget se ut på samma sätt?

- Det är en fråga som ingår i en del av det större arbetet med att utvärdera säsongen som jag nämnde tidigare. Det finns områden jag känner att vi behöver prioritera för att fortsätta flytta fram positionerna. Ett sådant exempel är arbetet med den individuella spelarutvecklingen, ett enormt stort och viktigt arbete som kräver tid och engagemang. Här kan vi behöva omfördela och effektivisera i organisationen för att lyckas.

Slutligen; Björklövens fans, både de som sluter upp i Umeå men även de som sluter upp i ute i landet, hyllas av många. Har du några ord att säga kring det stöd som laget och ni kring laget får och vad det faktiskt betyder för en klubb med ambitioner att ta sig uppåt och framåt?

– Vi har väldigt lojala fans som reser land och rike runt för oss. Det är tydligt att våra högljudda fans ger oss mer energi. Det gör väldigt mycket för oss och upplevelsen som sådan att se Björklöven spela. De är en av de viktigaste tillgångarna i vår identitet och varumärke.

Stort tack Fredrik. Kör hårt med lagbygget nu så hörs vi för lite avstämningar av hur arbetet går framöver.

– Tack själv!