Öhman: Törs driva på varandra

24 april 2019 14:45

Stefan Öhman berättar om hur de första veckornas försäsongsträning sett ut


Björklöven är inne på den fjärde träningsveckan och man ska snart gå in i en tyngre period.

-Vi har egentligen mest grundtränat hittills. Efter en lång säsong och ett litet uppehåll efter det, måste vi få igång kropparna igen och bli vana med belastning. Vi varit ute och haft löpträning, cyklat och lyft en del vikter där vi fokuserat mycket på teknik. Nu är det dags att växla upp till nästa fas. De killar som är här nu har varit med tidigare och vet ungefär hur upplägget ser ut även om vi finslipar hela tiden. De vet att här kommer det vara en tuff period och det ser bra ut. Det är en harmonisk grupp som törs driva på varandra.

Nye sportchefen Per Kenttä har haft en dialog med Öhman om fysträningen men några stora förändringar i upplägget väntar inte för spelarna.

-Egentligen ändrar vi inte så mycket utan vi har pratat lite och han har sagt hur han vill att spelarna ska vara förberedda inför säsongen. Det han pratat om är vad han vill ha för resultat av träningen.

Stefan Öhman är nöjd med de samtal han haft med Per Kenttä och vad han vill uppnå med träningen.

-Jag tycker att det låter jättebra och resultatet han vill åt skiljer sig inte speciellt mycket från det vi försökt bygga på tidigare. Han vill också starka, snabba och uthålliga spelare. Vi kommer ändra lite i testerna och lite i den långsiktiga planeringen. Det är nu under sommaren man lägger grunden men den kanske viktigaste biten är det man gör under vintern för att bibehålla. Jobbar man stenhårt i några månader på försäsongen för att sedan klippa helt i träningen kommer man kunna åka ett par månader på is innan det är slut i tanken. Det är inte alltid helt lätt med tanke på att spelschemat varierar. Vi vill också hitta perioder under säsongen där vi tränar på lite hårdare för att man ska orka hela vägen och vara som bäst under våren.

Om en dryg vecka väntar de första testerna för spelarna och där gör man lite ändringar utifrån de erfarenheter Per Kenttä har med sig sedan tidigare men det mesta är sig likt.

-Det är detaljer som vi kommer ändra där. Per Kenttä har haft ett par tester som han tycker varit lyckade och visat på bra saker som vi kommer att föra in här i Björklöven. Några tester är också kvar men vi vill såklart hela tiden hitta lite nya vägar. Testerna i sig är ett mått på träningen men inte det är inte testerna i sig som gör oss bättre. Det ger oss en fingervisning på var vi ligger bra till och där vi ligger mindre bra till och bör jobba mer på. Det är också svårt att jämföra testerna från en säsong till en annan då stora delar av truppen byts ut varje år. Vi kan till exempel väga 3 kg mer i snitt men det behöver inte betyda att alla gått upp i vikt utan kanske beror på att vi värvat in större spelare. Man försöker testa kontinuerligt och även under säsong och det är där man får se om trenden pekar åt rätt håll.

Vilket test som är viktigast har Öhman såklart svårt att svara på men han vet sedan tidigare vad som krävs från spelarna för att orka en lång säsong.

-Det är svårt att säga vilket test som är viktigast. Man behöver alla delar och det räcker inte att bara vara stark och inte snabb och uthållig, eller bara snabb men inte stark och uthållig. Samtidigt tycker jag att det brukar visa sig under en lång säsong att det är viktigt att ha en bra återhämtning. Vi ska leverera tre bra matcher i veckan och ändå hinna återhämta sig däremellan, det ser jag som oerhört viktigt. Hade det varit så att det bara var ett test som var viktigt hade vi bara testat det, haha.

Träningarna har bedrivits med den befintliga truppen på plats tillsammans fyra stycken juniorer och Öhman tycker det är en lämpligt stor grupp.

-Alla som är tillgängliga är på plats och vi har med fyra juniorer också. Vi är en grupp på ungefär 18-19 spelare och hoppas kunna fylla på med fler spelare framöver. Det är en lämplig grupp för då har man tid att prata med alla och hinner vara och peta i detaljer. Alla får synas och får den hjälp de vill ha och behöver. Jag vill kunna driva på men samtidigt kunna ge individuell feedback. Det är också viktigt att de driver på varandra för det är så det blir till vintern också. Det är det egna drivet inne i gruppen som man vill bygga upp och det försöker ha lite tävlingar och att man får ha ansvar för en kompis och för varandra också.

Joakim Fagervall och Per Kenttä är på plats under passen allt som oftast men Öhman tror det är viktigt att spelarna får höra en annan röst ibland också.

-Det tittar till hela tiden men jag tror det kan vara bra med en annan röst för spelarna också. Jocke Fagervall är rösten för spelarna 9 månader om året, vilket gör att det kan vara bra för spelarna att höra min röst ibland också.

För spelarna väntar nu en tuffare period tillsammans med några dagars tester.

-Nu kör vi lite tyngre pass i några veckor innan vi växlar över och kör lite mer fartfylld träning igen. Vi pulserar träningen i perioder om 4 veckor och belastning och intensitet varierar. Vill man bli bättre måste man ligga på gränsen hela tiden men man får inte gå över gränsen så att man blir nertränad och för sliten. Samtidigt måste man kunna bli lite sliten och ändå leverera för det är så det ser ut under säsong. När man väl har spelat de där tio första matcherna är alla som kalvar på grönbete och då är man mest halvsliten hela tiden. Vi har ibland något pass där man mentalt ska orka jobba på hela tiden för så ser verkligheten ut för en hockeyspelare.