Fys- och målvaktstränare till juniorerna

30 maj 2018 14:00

Joakim Lehto är klar som fys- och målvaktstränare för Björklövens juniorlag


Hej Joakim. Berätta lite om din nya roll i klubben och vad den innebär.

Hej. Min roll innebär att jag är fysansvarig för U16 upp till J20 och ansvarig för målvakterna från U16 till J20. Jag har kört fysen med J18 och J20 på två grupper under försäsongen i ett antal veckor men nu blir rollen lite tydligare. Jag fanns ju med i J20 redan förra säsongen

Hur har ni kört igång försäsongen?

Vi har kört igång med blandad träning. Vi kör fem pass i veckan och har synkat med hockeygym som kör tre extra pass. Vi blandar styrkebitar och kondition. En del rörlighet och snabbhet. Koordination. Så många bitar som möjligt utan att någon del ska bli lidande.

Vi kör träningen i olika faser. Vi har inlett med en grundfas med mycket teknik. Vi har stegrat träningen till en fas där vi har mer volym. Just nu är vi i växlingen till en maxstyrkefas där man helt enkelt ska bygga maxstyrka. Senare under sommaren blir det en så kallad powerfas som innehåller och ska ge explosivitet och power till isen.

Har du något samarbete med a-lagets fystränare Stefan Öhman?

Vi har snackat lite men det kommer bli mer. Vi har ju några J20-killar som tränar med a-laget och där har vi sagt att de tränar med oss när de inte har möjlighet pga skola eller jobb att köra vissa pass med a-laget. Tanken är att utveckla samarbete mer till hösten när min nya roll har satt sig lite grann.

Hur har du kommit in på det här med fysträning?

Det är egentligen en grej sedan jag själv spelade. Jag hade en del egna skador så jag började prova egna metoder för träning. Testade mig fram för att hitta vad som skulle fungera för mig. Olika människor behöver olika träning och därifrån blev jag mer och mer intresserad. Successivt har intresset trappats upp och jag hoppade på tränarprogrammet i Umeå. Sedan fick jag chansen att kliva in med J20 förra säsongen och på den vägen är det. Grunden i intresset ligger i min egen skadehistorik helt enkelt.

Din roll som målvaktstränare är kanske mer naturlig?

Jo. I och med att jag själv varit målvakt så brinner man lite extra för målvakterna. När jag slutade spela själv fick jag möjlighet att kliva in i ett lag i Kiruna och hjälpa till med målvakterna. Jag fick kvar kopplingen till hockey och intresset ökade kring det. Hockeyn har varit en stor del av ens liv och man inser det när man slutar spela.

Hur ser det ut för J-lagen?

Två bra grupper som tränar. J20 har jag ganska bra koll på då jag kört en säsong med dem. Bra pepp och motivation. Det är kul. J18 har jag inte samma koll på men jag har fått en bra bild så här långt. De har överraskat positivt. Bra positiva killar som jobbar hårt. Vi kör en del jobbiga grejor men alla biter ihop. Fokus på pepp istället för gnäll. De ser syftet istället för det tunga som sker just nu. Vi har några 03:or som är med och gör det otroligt bra också. Jag är jättenöjd med de två grupperna.

Hur ser det ut på målvaktssidan?

De har jag lite koll på sedan tidigare. Vi har kört gemensamma pass tidigare säsong också så de som är kvar vet jag lite om. Det ser bra ut där också. Vi har ju Rasmus Eriksson till exempel som jag jobbat mest med från J20 tidigare. Han har alla möjligheter att ta större kliv som första års J20 även om han spelade ifjol. Bara en fördel att han testat på J20 tidigare.

Vi har också Axel Forsman och Jesper Rydén i J18. Kör på bra och kan ta stora steg. Intressant att jobba mer på detaljnivå med dem. Jag har mest sett de på träning tidigare men det ska bli kul att se dem i matchsituationer i vinter.

Hur jobbar du tillsammans med Markus Ekman Westman?

Vi pratar väldigt mycket åtminstone på veckobasis. Han har ju några av killarna på hockeygym så det är naturligt att vi snackar. Det är skönt med fler ögon på samma målvakter då det blir lättare att utvärdera och hitta det man ska jobba med. Dialogen med ”Steken” är jätteviktig tycker jag.

Tack Joakim och lycka till i din nya roll!

Tack tack.