Sen vändning fällde Björklöven
Publicerad: 2019-02-09
Efter två sena mål förlorade Björklövens damlag mot Skellefteå

Seriesegern och en kvalplats till SDHL stod på spel när Björklövens damlag mötte Skellefteå på bortais idag. En seger för Björklöven hade inneburit att man fått kvala vidare mot SDHL medan en förlust innebar att säsongen var över.

Skellefteå kunde ta ledningen 2.23 in i den första perioden då Cecilia Brännström överlistade Margaux Mameri i Björklövenmålet. Björklöven hade en bra period efter Skellefteås ledningsmål men istället för kvittering kom 2-0 till hemmalaget. Målskytt Vilma Granlund. Björklöven replikerade med två mål på bara 57 sekunder. Victoria Olofsson gjorde säsongens sjuttonde mål och Clara Markeby sitt sjunde när hon satte 2-2 11.59 in i perioden. Skotten i den första perioden 18-12.

Andra perioden blev mållös men inte händelselös. Nya Essi Jaako drog på sig ett matchstraff och Skellefteå fick spela tre minuter i powerplay. Ett starkt försvarande Björklöven redde ut utvisningen och vann skotten i mittenperioden med 8-15.

I tredje perioden fortsatte dramatiken. Björklöven klarade av ett boxplay och precis när Lina Hedlund kom in på isen slet sig Elin Benn fri och avslutade friläget iskallt till 2-3. Björklöven radade därefter upp chanser för ett 2-4 mål men Miranda Dahlgren kunde med tur och skicklighet hålla målet tätt från ytterligare påhälsning.

Utvisningarna duggade tätt i perioden och med 2.45 kvar utvisades Ronja Ericson i Björklöven. Då Skellefteå redan hade en utvisning spelades det fyra mot fyra en kortare tid innan Skellefteå fick chansen fem mot fyra.

I samband med en tekning konfererade domartrion och utdömde ett matchstraff på Ronja Danielsson i Skellefteå. Abuse of officials löd förklaringen till utvisningen. Klockan stod då på 58.00 och Björklöven var två minuter från kvalspel till SDHL.

I det efterföljande fyra mot fyra spelet tilldömdes Skellefteå straffslag då en Björklövenback bedömdes ha felaktigt blockerat pucken med handen i en trång situation framför Mameri i Björklövenmålet. Henriette Sletbak satte straffen i nät. Målet efter 58.32 och förlängningsläge i matchen.

Bara 32 sekunder senare, fortfarande i spel fyra mot fyra, kunde Skellefteå sätta 4-3 då Ellinor Sörensen stötte in pucken i mål. Björklöven lyckades inte skapa något tryck mot Skellfteåmålet utan 4-3 stod sig perioden ut. I och med den sena vändningen från Skellefteå är säsongen över för Björklöven. Skellefteå är klar som seriesegrare och får därmed kvala vidare mot SDHL.