Svenska Spel

Grönberg om sportchefsmötet

Publicerad: 2018-03-07 14:14

I slutet på förra veckan hölls sportchefsmöte i Hockeyallsvenskan för diskussioner angående spelarlån, utbildningsersättningen, spelschemat 2018/2019 samt detaljer kring stundande slutspel.

Björklövens sportchef Fredrik Grönberg var med på mötet.

Är det fler spelarlån nu än tidigare och därför frågan är aktuell?

– Jag tror inte det har varit fler spelarlån i HockeyAllsvenskan denna säsong än föregående. Däremot finns det nu en ökad oro att SHL:s nya TV avtal, som ger en SHL klubb runt 40 miljoner kronor mer än vad en klubb i HA får, möjligheten för SHL klubbarna att t.ex. bygga än större trupper. Spelare som sedan ska placeras ut för att få spel- och träningstid för att kunna utvecklas.

Men att låna talangfulla spelare vid t.ex. skador låter ju som en billig och bra lösning för klubbarna i HA?

– Ja, det kan vara en bra lösning på kort sikt. Vi har själva flera lyckade spelarlån under denna säsong, samtidigt tycker jag att man skall vara väldigt medveten om vilka effekter det kan ge i ett längre perspektiv. I grund och botten handlar det om att många av HA klubbarna inte i tillräcklig utsträckning ges möjlighet eller lyckas bygga upp en egen juniorverksamhet som är i fas med de krav och kvalitetsnivåer som krävs för spel i HA. I det arbetet tror jag inte att öppningen för än bredare trupper hos SHL lagen skulle förbättra utsikterna för HA klubbarna.

– Som HA klubb måste man också bättre förstå att de ekonomiska förutsättningarna dessa spelarlån ger. För det första är det allt som oftast en kopplad kostnad direkt mot den lön spelaren uppbär i sin SHL klubb dvs. du ”hyr” spelaren snarare än ”lånar”. Framförallt när det gäller säsongslån. Sedan tillkommer naturligtvis också kostnader som boende, transporter och viss utrustning.

- I ett längre perspektiv ska man också ha klart för sig att ett spelarlån inte genererar det ekonomiska stöd i form av utbildningsersättning som normalt utfaller då en spelare lämnar för spel i SHL. Spelaren tillhör nu redan tidigt SHL klubben och har varit utlånad på ”tillväxt”. Utbildningsersättningen är idag det medel som bygger och stärker den egna junior- och ungdomsverksamheten hos många klubbar och kanske också utgör incitamentet till en verksamhet avsedd för spelarutveckling. 

Så hur gör man för att komma till rätta med detta då?

– Det finns diskussioner om att införa en ligabegränsning av antal spelarlån per säsong i HA. Hur vida vi landar i det eller inte återstår att se. Det är en mer komplexfråga än att bara plocka fram en exakt siffra där jag tycker att det snarare handlar om att varje enskild HA klubb själv måste sätta upp en linje för hur man vill bygga sin verksamhet utifrån just sina unika förutsättningar.

- Idag fladdrar många i frågan då pressen från fans och sponsorer att prestera i det kortsiktiga är stort. Oavsett var det hela landar i får man inte glömma bort att ansvaret och valmöjligheten alltid har och kommer fortsatt att ligga hos den enskilde HA klubben.

När det gäller spelschemat för säsongen 2018/2019 vad diskuterade Ni där?

Jag skulle gärna se att vi kunde finna en spelstruktur som i större utsträckning ger möjlighet att spela flera matcher under en och samma resa. Det skulle naturligtvis också innebära att man spelar flera matcher i rad hemma. Även detta är en komplex fråga där ekonomi, prestation, olika typer förbehåll och publikintresse bara är några parametrar att ta hänsyn till. Men min förhoppning är att finna framgång i detta då jag tycker att det skulle öppna upp för bättre prestationer och spelarutveckling. Även speldagar och eventuella landslagsuppehåll diskuterades. Under det så kallande ”novemberuppehållet” finns inget spelförbud men är samtidigt ett bra tillfälle att jobba lite extra med vissa detaljer som man inte ges möjlighet till under ett tätt matchande.     

Vilka detaljer kring det stundande slutspelet var på agendan?

Först och främst diskuterade vi spelschemat för slutspelet och förbehållen som finns i de olika arenorna. Beroende på vilken plats de olika slutspelslagen hamnar i tabellen kommer förbehållen att styra i vilken ordning slutspelsomgångarna sedan genomförs. Något som kan komma att innebära att man får spela tre raka borta matcher i slutspelsserien.

- Vidare diskuterades de olika spelformerna för dom olika slutspelsnivåerna där slutspelsserien spelas enligt ”seriemetoden” och vidare nivåer spelas efter ”play off-metoden”. En justering till 4-domarsystem gjordes också för den Allsvenska finalen och play off matchen mellan förloraren i finalen och segraren i slutspelsserien. Det blir därmed samma som domarsystem som vid direktkval till SHL

 
 

Copyright © 2015-2018 IF Björklöven

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB