Svenska Spel

Bandyspelaren som bytte bollen mot en puck, och utomhus mot inomhus

Publicerad: 2017-01-18 12:00

Sofia Hörnqvist är 15 år gammal och gör nu sin tredje säsong i Björklöven. I början handlade allt bara om bandy. Men i samband med att Björklövens och Umedalens respektive flicklag började lånade spelare av varandra, blev det mer och mer hockey. Tillslut valde hon att endast satsa på hockeyn.

Det var för nio år sedan som hon började att spela bandy eftersom hennes bror gjorde det och när han gjorde något, vill hon också göra likadant. Hon spelade bandy i 4 år innan hockeyn kom in i bilden.

- Skillnaden mellan bandy och hockey är stor, men många tror att det är i princip samma sport bara för att man åker skridskor i båda, säger Sofia.

Den enda likheten hon själv ser mellan bandy och hockey, förutom att sporten utspelar sig på is, är att det är två snabba sporter. Hon tycker själv att bandy är mer likt fotboll. När hon kom till Björklöven började hon i flicklaget. Idag spelar hon forward i damlaget och så här säger hon om vilka hennes styrkor på den positionen är.

- Jag är bra på att åka skridskor, och att ta till mig av konstruktiv kritik samt göra någonting av det, berättar hon.

Andra året i stålbucklan

Sofia kommer att missa kvalserien som damerna kommer spela i slutet på februari och mars. Anledning är att hon blev uttagen till Stålbucklan som spelas samtidigt som kvalet och hon har tackat ja till platsen.

- Jag har ju bara spelat en säsong tidigare med damlaget, och tänker att de som ska spela kvalet ska göra det. Det är inte mitt år just i år, utan det kommer komma fler år och fler chanser att stötta laget på isen. I år kommer jag istället göra det från sidan av, säger Sofia.

Hon trivs väldigt bra i laget och tycker att det är ett stark lag som Björklöven fått ihop i år.

- Det är bra stämning i laget, inga dispyter eller sådana onödiga saker. Utan vi håller fokus på rätt saker, förklarar hon.

Det har nu gått några år sedan hon la av med bandyn men när jag frågor om hon kan sakna att spela utomhus så svara Sofia så här.

- Ibland, när det är två minus och bra väder så kan jag sakna det. Men det finns många minnen av regn och tre centimeter vatten på planen, då var det inte alltid så kul.

 
Jenny Kejerhag
 

Copyright © 2015-2018 IF Björklöven

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB