Svenska Spel

Lägeskoll med Adam Werner

Publicerad: 2017-05-19 12:30

Vi kollade försäsongsläget med Björklövens målvakt Adam Werner.

Adam Werner, precis 20 år fyllda, blev redan i mars klar som en av Björklövens målvakter för säsongen 17/18. Werner blev draftad av Colorado Avalanche 2016 (i femterundan som nummer 131 totalt) och spelar även den kommande säsongen i Björklöven på lån från Färjestad. Att det blev allsvenskan och Björklöven kändes givet menar Adam.

- Jag kände tidigt att jag behöver spela allsvenskan en säsong till. Jag tog ett steg i min utveckling förra säsongen men behöver ta flera steg innan jag är SHL-redo. Jag trivdes jättebra i Umeå med staden som är rätt lik Karlstad. Stort men ändå inte stort liksom. Man kan nå det mesta med cykel. Jag trivdes bra i laget också såklart och pratade med Jocke Fagervall och fick en bra bild av tankarna inför den kommande säsongen. Sedan är ju allt kanon här; ishallen, förutsättningarna för träning och så är Björklöven en stor och framgångsrik förening.

Om killarna i laget från förra säsongen har han bara gott att säga även om säsongen som sådan blev en berg- och dalbana spelmässigt både för honom själv och för laget.

 -Vi fick en tuff start och kanske påverkade säsongen innan killarna som var med då också när starten blev som den blev. Sedan en bättre period där vi ändå spelade rätt bra och tog en del poäng. Resten var ju som sagt upp och ned men jag tycker ändå att det var starkt att vi kunde samla oss och avsluta och slippa negativt kval. För egen del var väl lite som lagets. Det var första säsongen i allsvenskan så mycket var nytt. Det är lätt att säga att man ska gå in och köra men det är ändå en ny nivå. En lärorik säsong där en av lärdomarna för egen del är att det gäller att låta bli analysera för mycket och att kunna släppa förluster eller mindre bra insatser. 

Adam har spelat samtliga landslag från U16 till J20 och han fick ett avbrott från allsvenskt spel när han förra säsongen åkte på JVM kring jul.

 -Det var såklart en riktig boost med JVM. Det var ju ett personligt mål i sig att komma med och även om det inte blev några matcher så lärde jag mig massor. Allt runt om och man fick ändå ta en roll i gruppen. Det var liksom bara träna hårt och stötta och visa att man var redo om det skulle dyka upp en chans. Jag skulle ta chansen igen om jag fick den även om jag visste att jag inte skulle få spela matcher.

Adam är mitt uppe i försäsongsträningen som han sköter med Färjestad i Karlstad och han tror inte den skiljer sig så mycket åt mot den i Umeå.

- De har ett bra upplägg härnere precis som man har uppe i Umeå. Det passade bäst helt enkelt att jag körde försäsongen i Karlstad. Jag hoppas komma upp någon vecka i sommar och hälsa på killarna men annars tror jag inte det blir några problem att komma in i gänget snabbt. Jag känner ju många från förra säsongen.

Många hockeyspelare bävar för löpträning där det är stora kroppar att släpa runt på. Adam längtar inte direkt efter löpningen men ser det inte som en jätteplåga heller.

- Jag har en ganska bra löparkropp så löpningen har aldrig varit något större problem. Jag har alltid varit i topp i Cooper i ungdoms- och juniorlagen och hänger med bra nu också. Inte det roligaste men helt ok ändå.

Förra sommaren var Adam över i Colorado och tränade och visade upp sig på en camp. Det blir troligen någon vecka i Colorado även den här sommaren. Utöver det blir det inte så mycket tid över för vila men lite semester kan det nog bli ändå.

- Det är härligt att kunna umgås med familj och vänner men träningen finns ju med hela tiden. Förhoppningsvis kanske det blir en vecka utomlands också med lite semester men vi får se. 

Det har cirkulerat bilder på sociala medier om en ny målvaktsmask till kommande säsong och Adam förklarar sitt val av motiv.

 - Jag pratade med David Gunnarsson som ritat motivet och bollade lite ideer. Jag ville ha något speciellt och målet är ju ändå för laget att någon gång ta steget tillbaka till SHL. Göte Wälitalo och Jörgen Wikström som finns med på hjälmen har ju varit med om stora framgångar med Löven så en hyllning till dem och det de gjort för klubben kändes kul. Samtidigt kan jag få en påminnelse om vad de gjort och att jag också vill vara med om det. Lite blandade tankar men kul att det fick uppmärksamhet.

Adam har en bra känsla inför den kommande säsongen. Han har fått en positiv bild av lagbygget och Jocke Fagervall som ledare. För egen del känner han sig ännu bättre förberedd mentalt när han stökat undan premiärsäsongen i allsvenskan.

- Man vet vad som gäller och det gör att man kan gå in i säsongen i ett lite annorlunda läge. Jag fick en lärorik första säsong med tränarbyten, bra och dåliga perioder och som avslutning en riktigt häftig räddning av säsongen. Jag känner mig rejält taggad och redo. 

Som målvaktspartner får han en jämnårig målvakt i Oscar Masiello. Adam kommer ihåg att de möttes en gång i en cup, troligen i U16, när Oscar stod i Björklöven och då Björklövens nuvarande målvaktstränare Markus ”Steken” Ekman stod i båset.

- Man har ju lite koll på de jämnåriga målvakterna då han varit med och slagits om landslagsplatserna. Det är kul med en målvakt i samma ålder och han verkar ha gjort en bra säsong uppe i Luleå. Visst kan vi tävla med varandra men även hjälpa och stötta. Jag kan säkert ge lite tips och dela med mig av erfarenheter från min första säsong i allsvenskan.

Adam känner sig rejält laddad och sugen inför den kommande säsongen och känslan är överlag positiv.

 - Jag ser verkligen fram mot säsongen jättemycket. Det ska bli grymt kul och vi kör verkligen stenhårt för att komma väl förberedda och ge fansen en rolig vinter.

 
Henrik Lundh/Mikael Kassman
 

Copyright © 2015-2018 IF Björklöven

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB