Svenska Spel

"Bra grupp med stora utvecklingsmöjligheter"

Publicerad: 2017-08-08 13:45

Vi tog ett snack med Björklövens U16-tränare Pierre Persson om försäsongen och den try out vecka som nu pågår.

Det är bråda dagar för Björklövens U16-tränare Pierre Persson. En U16-träningstrupp bestående av 37 killar återsamlades för en vecka sedan för att genomgå uppföljande tester och en ”try out vecka”. Efter veckans slut kommer en trupp tas ut bestående av 24 spelare.

 - Tillsammans med den sportgrupp som Björklöven satt ihop så ska vi banta gruppen till 22 utespelare och 2 målvakter. De som inte riktigt tar plats nu kommer att erbjudas möjlighet att spela i Tegs U16 alternativt Tegs J18. Vi har ett bra samarbete och dialog med Teg, säger Persson.

Grunden för vilka spelare som bildar Björklövens U16-lag i vinter är satt baserat på en kravprofil och en tanke och en spelide som sträcker sig från U16 upp till seniorlaget. Tanken är att förbereda spelarna successivt för seniorhockey genom att steg för steg bygga den fysik som krävs.

 - Vi har kört från april med försäsongsträning. Killarna har svarat jättebra på den högre kravbild som ställts till den här säsongen. Vi har haft en närvaro på 95-100 % och vi har ändå kört 57 pass fram till det att de fick sommarledigt i slutet av juni. Killarna fick med sig lite tips och träningsprogram för ledigheten i juli.

Det som gäller i testväg är liknande tester som många lag inklusive a-laget kör. Det är rörlighet, spänst och uthållighet som testas.

 - Det var väldigt blandade resultat i början men alla killarna har gjort förbättringar inom samtliga områden. Vi har några killar som går under 11 minuter på Cooper och några som gjort 2.70 i stående längd. Det är redan nu nästan i linje med de krav som man ställer på seniorer i många klubbar. Rent fysiskt kommer laget komma väldigt bra förberedda inför säsongen.

Persson kom in och hjälpte till både i U16 och J20 under slutdelen av förra säsongen. Han har hållit på som tränare under en lång tid i olika former bland annat både inom Björklöven och Teg och även utanför klubbarna med individuell spelarutveckling. När frågan om en fortsättning kom under slutet av förra säsongen var svaret enkelt.

 - Jag fick en fråga om att fortsätta och bestämde mig snabbt. Det är bra grupp med stora utvecklingsmöjligheter. Jag hoppas kunna få vara med om resa där jag kan bidra med att vi kan lyfta ett lag till superelit för J20 och få spelare som kan gå igenom hela ledet till att bli seniorspelare i Björklöven.

U16 har den imponerande segern i Modocupen att försvara och Persson nämner även att ett viktigt mål är att nå SM-slutspelet för U16.

 - Det var fantastiskt med segern i Modocupen ifjol och det är klart att vi ska försöka upprepa det. Det har varit lite tuffare att nå slutspelet i U16-SM men det ska vi också försöka nå. Det är små marginaler och en neslig förlust mot Timrå med mål tre sekunder före slutet förra säsongen ställde till det.

Try out veckan som pågår för fullt består av varannan dag träning med övningar och smålagsspel och varannan dag internmatcher på stor plan. Allt för att få en så bra bild som möjligt av spelarna i olika situationer och miljöer.

 - Det är tufft att bilda sig en uppfattning under bara en vecka men jag har givetvis gjort en del förarbete och spelare utifrån går alltid att scouta genom video och samtal med gamla tränare till exempel. Vi har killar utifrån, bland annat en sloven som försöker ta en plats i truppen. Det är spännande och bra med friskt blod som kommer in utifrån.

När truppen väl är uttagen kommer det inte bli någon vila för laget utan tanken är att man fortsatt kör på hårt.

 - Det gäller att inte bara möta den kravprofil som ställs den här säsongen utan även göra sig redo för  nästa steg där det är J18 som gäller kommande säsong. Jag tycker det känns jättebra och att Björklöven har något bra på gång. Det finns en tydlighet och en tanke med U- och J-verksamheten och resultatet ser vi direkt då fler spelare väljer att stanna i Umeå. Det ska finnas möjligheter att bli en riktigt bra hockeyspelare utan att behöva lämna Umeå.

 
Henrik Lundh/Mikael Kassman
 

Copyright © 2015-2018 IF Björklöven

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB