Svenska Spel

Björklövens skyttedrottning ser framemot kvalet

Publicerad: 2017-02-22 12:00

Karin Markeby har gjort flest poäng av alla under årets säsong. Hela 13 mål och 12 målgivande passningar blev det för 24 åringen från Åsele, som spelat hockey hela sitt liv. 
– Pappa har både spelat och tränat hockey, och båda brorsorna höll även dem på med hockey, så vi började nog åka skridskor när vi var väldigt små, berättar Karin.

Karin har gjort en likadan resa som hennes syster Clara. Hon började som liten spela hockey i Åseles pojklag. När hon var 16, sökte hon till hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och kom in. Där spelade hon sedan tre säsonger tillsammans med Modo innan hon flyttade till Piteå för att spela två säsonger i riksserien med Munksund-Skuthamns SK.

- Sedan blev det Umeå, då jag hade bestämt för att börja plugga så nu är det min fjärde säsong i Björklöven, säger Karin.

Att flytta från Åsele till Ö-vik och gå från att ha hockey som en hobby till att satsas på hockeyn, kändes ovanligt enligt Karin. Hon beskriver skillnaderna så här:

- Man satsade på ett helt annat sätt, med mycket mer träning och olika typer av träning så som teknik, kondition osv. Det var så klart annorlunda att för första gången bara spela med tjejer också.

Att sedan flytta till Piteå gav henne en nytändning och hon är glad över att hon gjorde det valet. Som tidigare nämnt har Karin och hennes syster Clara gjort samma vägval i livet. Idag pluggar båda till tandläkare, även om det faktiskt inte var tanken från början.

- Av olika anledningar har vi alltid hamnat på samma väg, men vi är ju bästa kompisar så det är bara kul. Även om vi kan bråka lite ibland, berättar Karin.

Att kombinera universitetsutbildning med hockeyn är inte lätt och Karin påpekar att det krävs en hel del planering och att man följer den. För att inte halka efter vare sig i skolan eller på planen. Hon tycker ändå säsongen har gått bra trots den oklara starten.  

- Det blev en lite annorlunda säsong, i och med att kvalplatsen redan var klar innan säsongens början. Men jag tycker Björklöven har löst de bra med att få till extra matcher mot pojklagen. Det har gett oss mycket erfarenhet och något att hela tiden se fram emot.

Det har gått väldigt bra för Karin rent statistiskt sett, med bland annat flest gjorda mål i serien. Det tror hon beror på att hennes erfarenhet och rutin.

- Man borde egentligen bara försätta spela så länge man kan. Ju äldre man blir, desto mer rutin får man och desto bättre går det spelmässigt. Jag hoppas poängen ska fortsätta rulla in i kvalet som det gjort under säsongen, för att kunna hjälpa laget på bästa sätt, konstaterar Karin.

Hon har tidigare spelat två kval med Björklöven, så rutin finns där och hon själv tycker att det är den här delen som är den absolut bästa på säsongen.

- Det är svårt att vara helt redo inför kvalet, eftersom vi har spelat så få matcher, men vi är självklart supertaggade! Det är bara att ta en match i taget och samtidigt komma ihåg att det ska vara kul!

 
Jenny Kejerhag
[email protected]
 

Copyright © 2015-2018 IF Björklöven

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB