”Jag gillar det jag hör från Jocke Fagervall”

Publicerad: 2017-06-13 19:00

Igår presenterades John Jansson i rollen som mental tränare i Björklövens organisation.

 

- Jocke Fagervall hörde av sig och när jag fick klart för mig att det skulle gå att kombinera med det uppdrag jag har för Frölunda så tackade jag ja. Jag gillar det jag hör från Jocke Fagervall och klubben kring de visioner och framtidsplaner man har i Björklöven.

Kan du berätta lite om hur din karriär sett ut?
- Jag har varit psykolog sedan -94 och i princip sedan dess av och till arbetat med klubbar, idrottare, föreningar och företag. Jag ser mig mer som en psykologisk coach än en mental tränare egentligen. Jag jobbar med fokus på organisationen och utbildar ledare och därmed egentligen mest indirekt med spelare. Vid behov även direkt med spelarna såklart.

- Det har blivit mycket fokus på hockey på slutet då jag hoppade på ett jobb med Roger Rönnberg när han var tränare i juniorlandslaget. Vi körde det i tre år med ett guld och ett silver som resultat. När Roger sedan hamnade i Frölunda följde jag med dit.

Är det några särskilda utmaningar att jobba med hockeyklubbar?
- Det viktiga är att det är en förening som förstår långsiktighet. Det finns ingen quick fix. Man måste börja med att bygga en bra bas av ledare genom utbildning så man skapar en röd tråd och ett gemensamt arbetssätt. Både vad gäller att skapa ett vinnande beteende och smarta spelare. Den stora utmaningen är att ha tålamod och ett långsiktigt tänk. Det gäller att tänka längre än tre förluster och tre vinster och tro på det man gör långsiktigt. Att inte slarva med grunden.

Vad är visionen med Björklöven?
- Vi ska börja jobba på tre år. Under de tre åren ska vi genom junior- och a-lag bygga en grund som gör att organisationen är redo för att ta sig upp på högsta nivå och hålla sig kvar där långsiktigt.  Att man skapar en bra bas bakifrån så man inte tappar talangerna till andra klubbar. Helt enkelt att man får de unga spelarna att drömma om att spela SHL med Björklöven inte i någon annan klubb. 

Hur ser de närmaste planerna ut?
- Vi startar upp med ledarutbildningar och diskuterar hur ledarskapet ska se ut i organisationen. Till en början i  a-laget och hos juniorerna. Anledningen att vi börjar där är att de ska bli som ett flaggskepp som jobbar på ett visst sätt och som därigenom flödar ut i organisationen. Att se att det är så man jobbar i a-laget gör att det är lättare att följa. Min erfarenhet från tidigare arbete är att det är lättare att komma ut i ungdomslagen när det redan är klart på högre nivå.

- I inledningen av mitt arbete kommer jag även göra psykologiska tester på spelare och gå igenom dessa med a-truppens ledare. Målet är att få spelare att sätta personbästa så ofta som möjligt i vinter.

Du har nämnt Jocke Fagervall som en anledning till att du börjar jobba med Björklöven. Vad kan du lära Jocke?
- Han är absolut en av anledningarna till att jag hoppar på det här. Jag har jobb så det räcker med annat men jag gillar det jag ser och hör från Jocke. Han står för liknande värderingar som jag har och därigenom kan vi skapa ett bra samarbete. Värderingar är viktiga och hade det varit någon annan tränare med andra värderingar hade jag inte varit intresserad. Jocke behöver inte ändra så mycket utan det vi kan hitta är kanske en extra krydda. Han har bra verktyg redan.