Svenska Spel

“Atmosfären och det jublet påverkar mig fortfarande”

Publicerad: 2017-06-26 14:00

Cody Murphy återvänder till Björklöven för sin tredje säsong i HockeyAllsvenskan. Vi fick en längre intervju med den sympatiske amerikanen.

Efter fyra år av collegehockey på Miami University (Ohio) packade Cody Murphy väskorna och flyttade till Sverige och Västerås sommaren 2015. Debutsäsongen i HockeyAllsvenskan för den energiske amerikanen slutade med nio mål och tretton assists på 52 matcher i Västerås. Flyttlasset gick därefter vidare norrut till Umeå och Björklöven när Murphy bestämde sig för en andra säsong i Sverige. Det blev en säsong som Cody när han sammanfattar upplever som stundtals frustrerande för lagets del.

- Det var frustrerande då jag tycker vi hade ett bättre lag än vi lyckades visa. Vi förlorade en del täta matcher och släppte iväg för många där vi borde ha kunna spela på resultatet och säkra en vinst. Det är så det blir ibland. Jag tror saker händer av en anledning men det var en tuff och nyttig läxa att lära. HockeyAllsvenskan är en för bra liga för att inte vara konsekvent och noggrann i spelet. 

På frågan om han tror att laget kommer lära från förra säsongen är svaret rakt och enkelt.

- Jag tror absolut att förra säsongens erfarenhet kommer att ge laget styrka inför den här säsongen. Vi vet att vi aldrig vill hamna i samma situation igen och att vi istället vill uppleva ett kval uppåt. Att vi får ge våra fans något stabilt att verkligen jubla över. Jag är ändå stolt över hur vi avslutade säsongen. Vi hade en rad tuffa matcher på slutet med bland annat Mora borta och sedan också Västerås hemma. I flera av matcherna visade vi karaktär i hur vi studsade tillbaka och mot Mora och Västerås i synnerhet då vi vände matcherna sent. Vår inställning och vilja att verkligen klara det kommer jag alltid att minnas.

Cody Murphy var inblandad i Zach Hamills 3-2 mål mot Västerås.

Cody Murphy och resten av laget jublar efter Zach Hamills avgörande 3-2 mål mot Västerås.

Det blev 42 matcher för Cody i Björklöven under säsongen. En skada höll honom borta från spel under tio matcher. Trots färre matcher än debutsäsongen så blev det totalt 27 poäng, fem fler än i Västerås, vara 12 mål (tre fler än i Västerås). Med de siffrorna blev Cody bäste målskytt och tvåa i den interna poängligan

 - Förra säsongen var ett steg i rätt riktning för mig. Jag är stolt och nöjd över hur jag presterade. Under inledningen av säsongen var det en del frustration för mig och för laget men att kunna övervinna det var fantastiskt. Det jag lyckades med personligen hade aldrig gått utan mina lagkamrater såklart. De förtjänar verkligen allt beröm för den hjälp jag fick.

Det blev en galen avslutning på säsongen med mål i sista minuten inför en fullsatt ishall. Joakim Fagervall tog över laget under säsongens slutskede och Cody har bara gott att säga om att det blir just Fagervall som leder laget kommande säsong.

 - Jocke är en tuff coach. Han håller spelarna ansvariga och är rättvis. Han får alla att lyssna och man har respekt för honom och det han säger. Systemet han förespråkar är laget först och jag bara älskar hans vinnarinstinkt. Du kan se hans vilja och driv varje dag och jag tror att han hade en stor del i att vi lyckades rädda oss kvar utan kval förra säsongen. Jag vet att han ställer höga krav och det kommer vi leva upp till. Det är en sådan miljö jag vill ha kring mig.

Jocke Fagervall är en tuff coach och det gillar Cody.

Med sina erfarenheter från spel i Sverige två säsonger tror Cody att det finns mer att hämta i hans spel.

 - Jag har lärt mig att det gäller att vara förberedd och veta vad som väntar i varje match. Det är en del att fundera på när man spelar i Europa och du kan aldrig riktigt veta hur nästa match blir spelad. Med min erfarenhet från spel i Sverige, olika tränare och organisationer och olika lagkamrater kan jag bättre förstå vad som krävs. Jag hoppas att jag med min erfarenhet kan bidra med ledarskap och därigenom hjälpa laget att nå dit vi vill. Det har varit två fantastiska år i Sverige och jag har Västerås och Björklöven att tacka för chansen att växa som spelare och som människa. 

Cody återvänder om en dryg månad till Umeå och Björklöven och han och kompisen Austin Farley fattade ett tidigt beslut att förlänga sina kontrakt och spela ännu en säsong i Björklöven.

- Vi trivdes båda riktigt bra i staden och med att få spela i en sådan härlig miljö som T3 Center. Det var ett lätt beslut att förlänga och vi ser fram mot att få jobba med laget ett år till. Austin är en jättebra spelare och vi är båda riktigt laddade för att komma tillbaka. Vi ser potential i laget inför nästa säsong och vi vill verkligen vara en del av det. Nu är det bara att göra jobbet. 

Även om det finns tid för avkoppling under försäsongen och den dryga månad som återstår innan Murphy och Farley ansluter till laget är det hårda förberedelser som gäller.

-Jag tränar tillsammans med Austin och vi pressar varandra för att bli bättre. Jag kör ungefär tre skridskopass i veckan, styrketränar fyra pass i veckan och springer 3-5 pass i veckan. Löpningen försöker jag dela upp mellan sprint och längre distanser. Spel på stor is kräver en bra kondition så jag sätter fokus på att ha löpning och skridskoåkningen i god form. Ispassen fokuserar mest på avslut och mer teknik för att sedan i juli börja bygga på med mer ren skridskoåkning. Jag vill komma till återsamlingen i bästa möjliga form för att få en bra start. 

Austin och Cody firar mål i T3 Center

Cody och Austin firar efter ett mål i T3 Center.

När Cody inte förbereder sig för nästa säsong är det främst familj och vänner som gäller.

 - Det blir mycket tid med familj och vänner. Jag vet att det är ett vanligt svar men det är det viktigaste för oss som spelar i Europa och som inte har möjlighet att träffa de där hemma så ofta. Mina föräldrar hade inte möjligheten att komma över och träffa mig förra säsongen och det var jobbigt för mig. Därför känns det bra att de lovat att komma över nästa säsong. Förutom det så tänker jag fortsätta plugga lite svenska. Jag har onlinetjänsten Rosetta Stone att tacka för det. Jag känner att kunna lite mer svenska skulle underlätta en del. 

Cody gör för ovanlighetens skull två säsonger efter varandra för samma klubb och han håller kontakten med laget.

- Ja, det är faktiskt lite nytt för mig då jag aldrig spelat två säsonger efter varandra för samma klubb under min professionella karriär. Jag har fått flera riktigt bra vänner, till exempel Niklas Pavel och Tobias Hage. Jag ser verkligen fram mot att få träffa alla igen. 

Cody blev efter säsongen utsedd av ”Lövenbyggarna” till säsongens spelare och Cody skickar ett särskilt tack till alla supportrar som stöttar Björklöven.

 - Jag vill avsluta med ett stort tack för allt stöd. Jag har spelat i många arenor och för många lag i min karriär men det är något riktigt speciellt med Björklövens organisation och de fans man har. Det är en ära att få vara en del av det. Det stöd vi fick under förra säsongen, även när det gick tungt, var fantastiskt. Minnet av sista matchen mot Västerås med avgörandet i sista minuten kommer alltid finnas med mig. Atmosfären och det jublet påverkar mig fortfarande. Jag vill tacka er supportrar för att ni skapar den scen som vi får uppträda på. Det är allt vi som spelare kan begära. Den lojalitet som fansen visar förtjänar det bästa och bra saker ligger i framtiden för laget det är jag säker på.

Cody tar emot pris

Cody tar emot priset som "Årets Lövenbyggarspelare" av Björklövens VD Joakim Gustafsson.

 

 
Henrik Lundh/Mikael Kassman
 

Copyright © 2015-2018 IF Björklöven

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB