Svenska Spel

Jag blir som ett barn på julafton när jag få spela match!

Publicerad: 2016-11-08 08:30

Hon hade tänkt sluta med hockeyn flera gånger. Det gjorde hon också förra året. Men det varade bara i någon månad och i december för ett år sedan stod Clara Markeby, återigen på skidskor.
- Det blev som en nytändning för mig och nu är det roligare än någonsin.

Clara är 24 år gammal och kommer från Åsele. Hon gör just nu sin fjärde säsong för Björklöven och har spelat hockey i snart 20 år. Hon är därmed en av de äldre i laget, vilket kan vara ganska skönt, enligt Clara.

- Jag minns när jag började med damhockey på gymnasiet. Då var man ju liten och nervös hela tiden. Men nu när man är äldre så är man mer trygg i sig själv och i vad man kan.

Hockeykarriären började hemma i ishallen i Åsele. Hon har en pappa som spelade hockey och sedan blev tränare, och två äldre bröder som även de spelat hockey. Att de blev mycket tid i ishallen för hela familjen, bidrog också till att hon själv började med hockey. När hon senare skulle börja på gymnasiet och det stod mellan hockey eller fotboll, så föll valet till slut på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik som just hade startats året innan.

Efter gymnasiet flyttade hon till Piteå och spelade två säsonger med Piteå/MSSK (det lag som numera är Luleå hockeys damlag). Inför hösten 2013 bestämde hon sig för att plugga vidare på universitetet och flyttade därmed till Umeå. Idag pluggar hon till tandläkare. Något hon trivs väldigt bra med.

- Även om det är mycket plugg, och jag försöker att bara plugga mellan 8–17 på vardagar, så blir det bara roligare och roligare för varje termin, berättar Clara.

Hon har så länge hon kan minnas spelat hockey och haft positionen back. Hon är duktig på att åka skridskor, men enligt hon själv är hennes speluppfattning och att kunna sätta igång spelet snabbt, det som hon är absolut bäst på. Hon spelade matchen mot U15 laget förra onsdagen (2 november) och så här säger hon om den matchen:

- Vi var lite tveksamma i början av matchen. De ville gärna åka snabbt och fick också ha mycket puck i första perioden. Men vi lyckas ta tag i vårt egna spel och vända på matchbilden, och i andra perioden spelar vi riktigt bra! Jag tycker absolut att 1-1 är ett rättvist resultat.

Hon lägger till att laget känns väldigt bra. Även om de har gått mycket upp och ner och det har varit väldigt oroligt kring hur det skulle bli med serien, så känns det nu som att laget har spelat ihop sig ordentligt.

- Vi har många unga tjejer och därmed har vi också en stor utvecklingspotential. Jag ser också många som har gjort väldigt stora framsteg bara från ifjol och hittills på säsongen. Att få vara med och följa utvecklingen i laget är riktigt kul och det är bra att det finns många unga som fortsätter att brinna för hockeyn, avslutar Clara.

 
Jenny Kejerhag
[email protected]
 

Copyright © 2015-2018 IF Björklöven

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB