Svenska Spel

Spelarpresentation - Albin Holmgren

Publicerad: 2017-04-27 11:00

Vi tog ett snack med juniorbacken Albin Holmgren som försäsongstränar med a-laget.

Albin Holmgren fyllde nyligen 18 år och han har spelat ishockey i Björklöven sedan han tog sina första skär i Björklövens knatteverksamhet för drygt tio år sedan. 

 - Vi var väl 50 barn som tränade ett par gånger i veckan på Nolia. Jag tror jag var 6-7 år när jag började, säger Albin.

Albin, som idag är en storväxt 18-åring som väger in på 184 cm och 83 kg, blev back efter att ha testat på att stå i mål under inledningen av sin karriär. 

 - Jag var nog inte så värst bra som målvakt egentligen. Det kändes roligare att vara med och bidra med åtminstone något mål framåt än att bara släppa in mål.  

Under den senaste säsongen delade han sin tid mellan Björklövens J18- och J20-lag. J18 som avslutade säsongen med slutspel i J18-allsvenskan och J20 som efter en målskillnadsstrid hindrades från fortsatt kvalspel mot Superelit. Albin var även en av de juniorer som fick chansen att träna med a-laget redan i julas.

 - Det var nervöst när man fick chansen förstås men det släppte ganska fort. Det var kul att få vara med och känna tempot.

Albin är även en av de fyra juniorer som har fått chansen att försäsongsträna med A-laget vilket han bara ser som roligt.

 - Det är kul att få vara med de äldre grabbarna och känna på hur det känns att träna med ett allsvenskt lag över sommaren. Det hjälper till att det är fler juniorer som får chansen samtidigt Det skapar en trygget och även om man kan prata med alla så blir det ändå att man hänger lite mer med de andra juniorerna.

Albin ser det som en nyttig erfarenhet att få lära sig av de mer rutinerade spelarna och mottagandet han fått har varit mycket bra.

 - Det är ett skönt gäng som ger tips och stöttar. Jag har fått bra tips och stöd från alla men särskilt har Stefan Andersson och Nicklas Johansson och förstås Öhman hjälpt till. 

Med den nye fystränaren Stefan Öhman vid rodret har a-laget inlett träningen inför säsongen 17/18. Man blandar mer traditionell uppbyggnadsträning med inslag av brottning och innebandy. Tanken är att göra kroppen redo för att successivt öka upp träningsdosen. 

 - Jag tycker jag har just styrkan som min främsta styrka. Löpningen är väl inte riktigt lika kul och därför är jag inte så bra på det heller. Det är bara att bita ihop och jaga någon rygg. Innebandyn är ju en höjdare också.

Att Albin inte gör bort sig under försäsongsträningen vittnar en seger i den inledande roddtävlingen i par med Andreas Vikström om.

 - Andreas stod och skrek så det vara bara att bita i köra på.

På frågan om det är någon som imponerar extra under försäsongsträningen kan Albin inte undvika att nämna fystränaren Stefan Öhman själv.

Målet med ishockeyn kortsiktigt konstaterar Albin är att nästa steg i utvecklingen och spela bra i de lag han får spela.

 - Gör jag det så kanske det även dyker upp någon chans i a-laget. Emil (Norberg) och jag har ju spelat ihop så man ser ju att man kan få chansen. Det är bara att fortsätta att kriga och så får man försöka jobba för ett eget kontrakt.

Mer långsiktigt så är drömmen givetvis att kunna leva på att spela ishockey – gärna i Björklöven. Att få vara med och försäsongsträna med a-laget ger en bra bild av vad som krävs, konstaterar Albin.

Albin ser sig själv som en defensiv och ansvarsfull back som försöker vara noggrann och spela enkelt. Han hoppas kunna dra nytta av försäsongsträningen med a-laget genom att bli starkare och snabbare och att kunna få med sig det ut på isen senare i vinter.

Upplägget med två pass om dagen under försäsongen går bra att kombinera med skolan, säger Albin. 

 - Vi är på skolan mellan träningarna och äter lunch där också. Man får plugga lite extra på kvällarna men det fungerar bra tycker jag. Är det något extra viktigt i skilan så får vi hoppa över ett träningspass. Då kan man ta igen det på kvällen istället, säger Albin som också konstaterar att det är kul att träna.

 
Henrik Lundh/Mikael Kassman
 

Copyright © 2015-2018 IF Björklöven

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB