Svenska Spel

"Fruktansvärt taggad om jag ska vara ärlig"

Publicerad: 2017-08-10 14:00

Vi kollade läget med Björklövens J18-tränare och ungdomsansvarige Joakim Engström.

Joakim Engström ledde Björklövens J18-lag till spel i allsvenskan efter jul förra säsongen. Den här säsongen fortsätter han som ansvarig för Björklövens J18-lag men även med ett bredare ungdomsansvar.

 - Jag har en heltidstjänst som dels innebär ett ansvar för J18 dels ett övergripande ansvar för ungdomslagen U15 och nedåt. Jag har även uppdrag på Teg Centralskola med skolhockeyn. Ungdomsansvaret innebär tillsättning av tränare, se till att alla har rätt utbildningsmaterial och att man följer ”Björklöven Vill”. Helt enkelt att se till att alla gör rätt i alla olika åldrar och att man följer den utbildningsplan vi har. Jag tillträdde tjänsten 1 augusti och det ska bli väldigt kul och inspirerande, säger en entusiastisk Engström.

Det som är i fokus just nu är att ta ut en trupp som ska utgöra Björklövens J18-lag i vinter. Som ”mellanlag” i ungdomsorganisationen påverkas tillgängliga spelare av både U16 och J20 och det pågående arbete med trupperna där.

 - Det ser jag inte som ett problem utan jag jobbar nära Pierre Persson och Alexander Sundström som är ansvariga för U16 och J20. Vi kan bolla med varandra och hjälpas åt.

Engström har en fördel inför truppbyggandet då han känner en hel del spelare från förra säsongen.

 - Det är absolut en fördel och jag har även bra input och får bra feedback från folk runtomkring. Det är som ett team som jobbar med detta men där jag är slutligen ansvarig.

J18 har liksom övriga lag tränat på hårt under försäsongen. Med en del nya spelare in i truppen har man inledningsvis haft fokus på tekniken i styrketräningen. Man har även jobbat med spänst, löpning för att stärka konditionen samt en del rörlighet.  Ju närmare is man kommit desto högre har belastningen blivit.

 - Vi har jobbat med individuell teknik som grabbarna brukar tycka är svintråkigt men som givetvis är viktigt. Vi kommer gå över till att ha teoretiska genomgångar kring spelidé och grundspel. Hur vi ska spela helt enkelt. Sedan gäller det att applicera det på isen och träna på detaljerna.
Engström är nöjd med den respons han fått från truppen och att spelarna både varit seriösa och träningsflitiga under försäsongen.

Inför uttagningen av truppen inför säsongen nämner Engström några huvudområden som man ser som extra viktiga.

 - Vi pratar om fysisk och psykisk närvaro. Det räcker inte att man är på plats utan man måste även vara där mentalt. Sedan tittar vi givetvis på skridskoåkning, klubbteknik som bland annat innefattar passningar och klubbföring och fysiken via de testvärden vi fått fram. Viktigt är också speluppfattning – hur löser man situationer på isen – och spelförståelse – hur man kan ta det teoretiska till isen. Det här är inte unikt för J18 utan samma gäller för U16 och J20. Slutligen är det sociala viktigt. Att man sköter sig och representerar Björklöven på ett bra sätt.

Björklövens J18-lag tog sig via J18-elit före jul till J18-allsvenskan efter jul. Dit vill Engström nå även den här säsongen.

 - Det är givetvis målet även om det också beror på hur många som ska spela J20 t ex. Det som är nyckeln till att nå långt med laget är att hitta samma tänk som vi hade förra säsongen. Vi gick från att vara individer till att bli ett lag. Alla köpte spelidé och träningskultur och de gemensamma värden vi satte. Man offrade sig själv lite för lagets bästa helt enkelt.

Engström är medveten om vad som krävs av honom för framgång även i vinter.

 - Jag måste vara noggrann och presentera det hela på ett sätt så att spelarna köper det. Ett lag kan fungera utan tränare men en tränare kan inte fungera utan spelare. Det är spelarna som ändå till slut gör det. Sedan måste jag passa på att tacka för allt stöd från föräldrar och alla runtomkring som vi fick förra året. Det är väldigt viktigt och jag hoppas vi kan få samma stöd även den här säsongen, avslutar Engström.

 
Henrik Lundh/Mikael Kassman
 

Copyright © 2015-2018 IF Björklöven

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB