Svenska Spel

Hon har korsat havet för att studera och spela hockey

Publicerad: 2016-10-27 10:00

Amanda Antfolk är 19 år och kommer från Närpes, Finland. I slutet av augusti i år flyttade hon till Umeå. Dels var det för att skaffa sig en utbildning, men även för att få spela hockey.

När jag träffar Amanda efter en träning på Nolia, i början av september, så har hon nästan precis flyttat hit. Hon bor i en lägenhet på Berghem i Umeå, tillsammans med tre andra tjejer från olika delar av Sverige. Att det blev just Umeå är ingen slump. Representanter från Umeå Universitet hade besökt hennes skola i Närpes och hon fick direkt ett bra intryck av universitetet. Nu pluggar hon till fysioterapeut, och känner sig nöd över valet.

- Umeå kändes som ett bra val då jag besökt staden några gånger tidigare. Jag känner också några stycken från Närpes som bor och studerar här, och Umeå är en lagom stor stad för mig, säger Amanda.

Redan innan hon lämnade Finland kollade hon upp möjligheterna att spela hockey och hittade Björklöven. Hockey har hon sysslat med sedan hon var sex år. Då fanns det inget flicklag, utan hon har alltid spelat med pojkar. Det var först senare när hon blev äldre som hon kunde ta en plats i damlaget, Kraft Hockey Lady Team.

- Det som är kul med hockey är att man skapar en bra gemenskap. Det är en lagsport både på och utanför isen, och har man haft en dålig dag tillexempel, så får man tid till att rensa tankarna och avreagera sig på isen.

Laget känns riktigt bra, och det är trevliga tjejer, tycker Amanda. Hon är taggad inför säsongen och på att få spela match igen, då hennes Lady Team i Finland fick lägga ner år 2014. Sedan dess har hon spelat innebandy istället. Lite extra kul kommer det även att bli för Amanda på hemmamatcherna. Då kommer nämligen hennes familj över på besök. Något hon verkligen ser fram emot.

 
Jenny Kejerhag
[email protected]
 

Copyright © 2015-2018 IF Björklöven

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB